FaH

Čović: Svađe neće popraviti položaj Hrvata u RS-u

Hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je u srijedu da je položaj Hrvata u Republici Srpskoj (RS) iznimno težak i pozvao političare i uglednike da prestanu sa svađama i podjelama koje dodatno otežavaju položaj manjinskim narodima.

“Položaj hrvatskog naroda u RS-u i u Banjoj Luci je iznimno težak, kao što je težak i u značajnom dijelu BiH u kojoj je teška i pozicija srpskog i bošnjačkog naroda u nekim drugim krajevima države”, rekao je novinarima Čović koji je u Banjoj Luci bio na obilježavanju 13. obljetnice posjeta pape Ivana Pavla II. tome gradu.

“Ne vidim da je način kako poboljšati položaj bilo kog naroda svađom jer to nije put i moramo napraviti partnerski odnos, jer samo tako ljudi mogu steći dojam da se ovdje ima smisla vraćati”, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a odbio je komentirati nedavni sukob između srpskih političara i banjolučkog biskupa Franje Komarice koji je progon i stradanje Hrvata u RS-u usporedio s Križnim putem i bleiburškom tragedijom.

Prema procjenama Katoličke crkve, s područja RS-a prognano je oko 200.000 Hrvata katolika, a ostalo ih je živjeti tek nešto više od 10.000.

Pokojni Ivan Pavao II. posjetio je Banju Luku na današnji dan 2003. i služio misu za više desetaka tisuća okupljenih vjernika iz BiH, Hrvatske i drugih država.

Komentiraj