Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u toj zemlji, ocijenio je u subotu u Mostaru da je sadašnji ustroj Bosne i Hercegovine zapreka za europski put te je pozdravio prijedlog federalizacije zemlje koji se navodi u prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta koji se treba donijeti početkom veljače.

“Mi danas imamo određeni oblik federacije i ne razumijem kako nekome smeta federalizacija koju danas živimo na izvjestan način. Gospodin (Tonino) Picula je samo jedan od onih koji u posljednje dvije godine jasno govore o potrebi federalizacije u smislu racionalizacije uređenja naše domovine, ali i ostvarenja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda i građana”, rekao je  Čović u subotu novinarima uoči zasjednja sabora HNS-a u Mostaru.

Po njegovim riječima političari u BiH u 2017. moraju riješiti pitanje ustroja zemlje jer je zapreka razvoju i europskom napretku zemlje.

“Krajnje je vrijeme da se taj proces završi jer ne možemo biti taoci loše organizacije.

Ovakav ustroj, vrlo praktično se pokazuje,  je prepreka za naš euroatlantski put”, kazao je Čović i pri tome opovrgnuo navode predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je ustvrdio da su svi u BiH protiv federalizacije i unitarizacije nakon susreta s izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH, zastupnika Cristiana Dana Prede.

“Jasno je da (Zvizdić) ne govori sadržajno u ime Bosne i Hercegovine. Bilo koji stav koji izlazi iz BiH mora imati uravnoteženo stajalište svih strana. Ti se problemi međutim više ne mogu sklanjati pod tepih 22 godine nakon rata i došlo je vrijeme da se rješavaju”, poručio je Čović.
Europski parlament priprema rezoluciju i izvješće o napretku BiH za 2016. godinu u kojemu se kao put za izlaz iz sadašnjeg stanja predlaže federalizacija zemlje.

Govoreći o procesuiranju branitelja u Domovinskom ratu, Čović je poručio kako HNS neće prihvatiti  kolektivnu krivnju Hrvata i tzv. zajednički zločinački pothvat koji se otvara kroz sudsku proces šestorici dužnosnika HercegBosne pred Haaškim tribunalom.

“Hrvatski narodni sabor ni u jednoj varijanti ne može prihvatiti kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata koja se nameće hrvatskim braniteljima u sudskim procesima za ratne zločine”, rekao je Čović. Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić pri tome je izrazio nezadovoljstvom radom državnog suda i tužiteljstva.

“Tužiteljstvo i Sud BiH imaju diskriminacijski odnos prema pripadnicima hrvatskog naroda koji je izražen i kroz kvalifikacije kaznenih djela, s obzirom na to da se pripadnici HVO  optužuju i osuđuju za najteža kaznena djela koja podrazumjevaju navodno planiranje ratnih zločina i kolektivnu odgovornost, dok se pripadnici Armije BiH optužuju i osuđuju za lakša kaznena djela koja su počinjena u navodnim incidentima i koja podrazumjevaju individualnu odgovornost i izriču im se kazne u višestruko kraćem trajanju”, istaknuo je Ljubić.

Komentiraj