ČOVIĆ ‘Položaj Hrvata u BiH zahtjevan’

HINA/Denis Cerić

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u subotu je u radnom posjetu Vukovarsko-srijemsku županiju i Vukovaru, gdje je na pitanje o položaju Hrvata u BiH ocijenio da je stanje zahtjevno, Hrvati su najmalobrojniji od tri konstitutivna narod u BiH, a država nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda.

Čović je u Vukovaru razgovarao s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i gradonačelnikom Ivanom Penavom s kojima je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odao počast poginulima u obrani Republike Hrvatske tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.

„Ovu županiju posjećujem godišnje više puta, no ovo je prvi put da sam u službenom i radnom posjetu, u sklopu koje sam od čelnika grada i županije upoznat s aktualnim stanjem na ovim prostorima, a ja sam ih informirao o stanju u BiH i položaju hrvatskog naroda“, rekao je Čović.

Naglasio je kako su problemi istovjetni, primarno gospodarski i demografski.

„Upućeni smo jedni na druge, a suradnja je preduvjet kvalitetnijeg života. Na globalnoj razini drugi razmišljaju kako jugoistočnu Europu preurediti, pa moramo biti obazrivi da se neke stvari iz povijesti nikada više ne bi ponovile. Jedan smo narod i danas idemo na tu dimenziju zajedništva kao posebne poruke; živimo u dvije države no gospodarski, kulturno i na svaki drugi način moramo se snažnije vezati“, rekao je Čović.

 

Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali ostavio dva entiteta s tri konstitutivna naroda

Na pitanju o položaju Hrvata u BiH, hrvatski član Predsjedništva BiH Čović je ocijenio kako je stanje zahtjevno, da su Hrvati najmalobrojniji od triju konstitutivnih naroda, naglasivši kako BiH država nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda.

Podsjetio je kako je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, no, naglasio je, ostavio je “dva entiteta s tri konstitutivna naroda, gdje najmalobrojniji narod, Hrvati,  moraju tražiti svoje mjesto u ambijentu kada vas svi ne razumiju”.

„Činjenica je da je u zadnjih par godina to razumijevanje u međunarodnoj zajednici došlo na svoje mjesto, da se uvažava realnost kako BiH može preživjeti isključivo kao moderno europsko društvo, u kojem će se osigurati potpora i ravnopravnost tri konstitutivna naroda“, ocijenio je Čović.

Dodao je kako se nastoji homogenizirati hrvatsko nacionalno biće u BiH i u posljednje vrijeme, uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, u tome i uspijeva, pri čemu postoje jasne smjernice kako u idućih desetak godina izgraditi društvo u kojem nitko od Hrvata neće imati razloga odlaziti.

Čović je komentirao i jučerašnje potpisivanje ugovora u Vitezu o dodjeli 24 milijuna kuna Hrvatima u BiH rekavši da se slični ugovori potpisuju već godinama.

Naime, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisao je u petak u Vitezu ugovore sa 105 dobitnika potpore za projekte Hrvata u BiH za što je iz hrvatskog proračuna u ovoj godini izdvojeno 24 milijuna kuna (blizu 6 miliona KM).

„Svaka kuna je preznačajna, to je poruka da se držimo zajedno (…), a mnogo više od novca znači naša oslonjenost jednih na druge“, naglasio je danas u Vukovaru Čović.

Dodao je kako su iznosi kojim Republika Hrvatska pomaže Hrvate u BiH daleko veći, od zdravstva pa sve do obrazovanja, “…pri čemu smo”, dodao je, “zahvaljujući Hrvatskoj, potpuno neovisni kada je riječ o sveučilištu na kojem imamo 16.000 studenata koju nemaju potrebu ići studirati u Zagreb, Split i drugdje“.

 

Zajednički demografski problem Hrvatske i Hrvata u BiH

Čović je istaknuo da je po zadnjem popisu stanovništva 2013. godine u BiH živjelo 545.000 ili 15, 4 posto od ukupno 3,5 milijuna stanovnika BiH. Procijenio je da danas u BiH živi oko 3 milijuna stanovnika, a broj Hrvata se smanjina na oko 450.000.

Smatra da je demografski problem i Republike Hrvatske i Hrvata u BiH zajednički, te će se napraviti zajednička demografska strategija hrvatskog naroda, koja bi u konačnici morala dati rezultate i obrnuti negativne demografske trendove.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je da se uvijek komunicira hrvatsko zajedništvo koje je neupitno pa dokazano i u Domovinskom ratu i u obrani Vukovara.   Naglasio je i važnost pomaganja Republike Hrvatske hrvatskom narodu u BiH i na simboličnoj i na konkretnoj razini, dodavši da za Hrvate u BiH treba što više važnih projekata, kao što je nedavno otvaranje Studija Hrvatske radio televizije (HRT) ili uspostava avio-veza Mostara i Zagreba.

Penava je posebno  ocijenio važnim projekt izgradnje cestovnog koridora 5 C, koji će hrvatski istok povezati praktično s cijelom BiH.

I vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je da suradnja Hrvata iz dvije države treba biti što čvršća i intenzivnija te je izrazio podršku Hrvatima u BiH u njihovoj borbi za ravnopravnost.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović u Vinkovcima se susreo s vinkovačkim gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, a susretu i razgovorima nazočila je i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac.

 

Komentiraj