Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i odlazeći hrvatski član Predsjedništva BiH, izjavio je u utorak u Mostaru kako je hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku Vijeća Europske unije zastupao interese Bosne i Hercegovine, odbacivši tvrdnje da se miješao u unutarnje stvari BiH.

“Sve ono što je Plenković rekao apsolutno podržavam, jer to je interes BiH“, rekao je Čović u Mostaru nakon sjednice čelništva Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja 15-tak hrvatskih stranaka.

Pri tome je Čović odbacio tvrdnje predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denis Zvizdića iz bošnjačke Stranke demokratske akcije koji je ustvrdio da se Plenković istupom o problemima u BiH s izborom Željka Komšića i potrebom za izmjenom Izbornog zakona u toj zemlji pred kolegama u Vijeću EU umiješao u unutarnja pitanja BiH.

“Zanimljivo je kako neke članice EU-a mogu davati svoje stavove o BiH, a kad to kaže zemlja koja nam je ujedno i prvi susjed te supotpisnik Daytona, onda to biva protumačeno kao miješanje u unutarnje stvari BiH”, rekao je Čović.

Po njegovim riječima, na današnjem sastanku predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koje okuplja predsjednike 15 hrvatskih političkih stranaka u toj zemlji, jednoglasno je osudilo nametanje Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH te ocijenilo da se bez promjene Izbornog zakona BiH u predmetu Ljubić neće moći uspostaviti vlast u Federaciji BiH i na razini države.

”Ne postoje zakoniti i ustavni uvjeti da se provedu izborni rezultati. I točka. Apsolutno ne postoje. Nemamo izborni zakon koji to omogućava”, rekao je čelnik Čović nakon sjednice predsjedništva HNS-a u Mostaru.

Iz HNS-a BiH su nakon sjednice objavili kako je čelništvo “jednoglasno opredjeljeno da Hrvatski narodni sabor BiH u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedno tijelo, odnosno jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH”.

“HNS i HDZ ostaju do kraja jedinstveni kada je riječ o zaštiti pozicije hrvatskog naroda kao konstitutivnog i ravnopravnog. Vrlo je jasno naglašeno, apsolutno neprihvatljivom smatramo, pomalo iritantnom, politički apsolutno neodgovornom organiziranje, sustavno promišljanje i jednu jasnu strategiju kako hrvatskom narodu birati predstavnike na legitimnim razinama vlasti, što je suprotno i zadnjoj odluci Ustavnog suda”, rekao je Čović.

“Vrlo jasno je da je izbor za hrvatskog člana Predsjedništva nelegalan, neustavan i nelegitiman. Nažalost, s te strane se stvorio ambijent koji nudi nestabilnost. Predstavnici HNS-a, bez izuzetka, žele zaštitu hrvatskog naroda. BiH nikad neće biti jednonacionalna građanska država i mora držati duh Daytona”, rekao je Čović novinarima.

Rekao je i kako hrvatska strana u BiH ima potporu čelnika SNSD-a i budućeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o izmjenama Izbornog zakona.
Pri tome su iz HNS-a BiH pozvali legitimno izabrane predstavnike ostala dva konstitutivna naroda kao i predstavnike međunarodne zajednice da zajednički postignu dogovor oko Izmjena Izbornog zakona BiH na načelima legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim razinama, sukladno odluci Ustavnog suda BiH.

Sjednica čelništva HNS-a BiH održana je u uredu hrvatskog člana BiH Predsjedništva u Mostaru čije je ukidanje najavio Komšić. Taj ured će ubuduće, potvrđeno je novinarima, biti sjedište stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Komentiraj