Čović: Odgovori iz BiH na upitnik EK bit će spremni do 28. veljače

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Odgovori na upitnik Europske komisije koje Bosna i Hercegovina mora predati kako bi se odlučivalo o njezinom zahtjevu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU bit će spremni do 28. veljače kada će BiH posjetiti predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, najavio je u četvrtak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović ističući kako je time dovršena zahtjevna zadaća na putu europskih integracija.

“Taj će dan biti poseban”, kazao je Čović novinarima podsjećajući kako su za popunjavanje upitnika trebala brojna usuglašavanja među različitim razinama vlasti pa je za posao kojega su druge države obavile za najviše pet mjeseci Bosni i Hercegovini trebalo više od godinu dana.

Procjena je kako će nakon početnih odgovora Europska komisija vjerojatno poslati u Sarajevo dodatna pitanja pa BiH kandidatski status ne može očekivati prije 2019. godine.

Čović je podsjetio kako će konačna odluka Europske komisije ovisiti i o tome kakvo će u narednim mjesecima biti političko stanje u BiH, što je opet isključiva odgovornost njenih političara koji se u izbornoj godini sve žešće konfrontiraju.

Na pitanje o tome drži li kako je BiH odnosno Bošnjaci koji u njoj žive utočište islamskog radikalizma, Čović je odgovorio kako on takvo što nikada nije tvrdio, iako mu se i to pripisivalo.

Time je aludirao na ranije tvrdnje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kako je tijekom njihova zajedničkog susreta s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom u Bruxellesu Čović iznosio teze o “islamskom kalifatu” u BiH i bošnjačkom radikalizmu.

Čović je kazao kako on te riječi nikada i ni u kojem kontekstu nije uporabio, ali kako se pri procjenama političkih tendencija u BiH mora voditi računa o realnostima na terenu odnosno opasnostima od majorizacije, posebice u kontekstu rasprava o BiH kao građanskoj državi jer taj koncept neki definitivno vide kao priliku za unitarizaciju države.

“Jasno je da neki imaju tendencije da od prostora Federacije BiH već danas imaju dominantno bošnjačku tvorevinu, što god pričali o tome, a (za) sutra imaju jednostavni plan koji u potpunosti odudara od onoga što javno govorimo i za što se zalažemo kada je u pitanju europski put BiH”, kazao je Čović.

Kazao je kako su navodne tvrdnje o kalifatu “grubo iskorištene” da bi netko na njima zaradio političke poene.

Poručio je kako će se nastaviti odlučno zalagati za izmjene izbornog zakona do početka svibnja kako bi se izbori u listopadu mogli nesmetano održati, a njihovi rezultati provesti.

Kazao je i kako se nada da Ured visokog predstavnika (OHR) neće nuditi ni nametati nikakva rješenja jer ona moraju biti rezultat unutarnjeg dogovora u zemlji koja pretendira biti članicom Europske unije.

“Mi moramo naći rješenje između građanskog i etničkog. Ne može nitko jednom konstitutivnom narodu birati političke predstavnike”, kazao je Čović.

Komentiraj