Čović kaže da je u BiH “sve stalo”, ni Plenković ne može pomoći

FaH

Stanje u BiH vrlo je zabrinjavajuće a kriza funkcioniraja vlasti očita je i u takvoj situaciji ni iskreni prijatelji poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ne mogu puno pomoći, izjavio je u srijedu član Predsjedništva BiH Dragan Čović za sarajevski list “Dnevni avaz”.

Predsjednik HDZ-a BiH za Plenkovića je rekao kako je jedan od onih prijatelja iz Hrvatske koji je posebno pomogao u tijelima Europske unije.

“On želi biti do kraja praktičan promotor interesa na europskom putu”, kazao je Čović dodajući kako od toga nema puno koristi ako političari u BiH sami “ne zasuču rukave”.

Posebno je zabrinut blokadama u Federaciji BiH jer vladajuća koalicija HDZ-a BiH, Stranke demokratske acije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) ne funkcionira.

“Ovo sadašnje stanje vro je zabrinjavajuće”, upozorio je Čović ističući kako se kasni s važnim zadaćama za napredak BiH na putu ka Europskoj uniji.

Početkom prosinca Europska bi komisija u BiH trebala proslijediti upitnik o spremnosti BiH za kandidatski status a sada je jasno kako je izgubljena ranija dinamika provedbe reformi.

Čović je podsjetio kako je od provdbe lokalnih izbora 2. listopada praktično sve stalo, pa čak ne zasjeda ni parlament FBiH iako je pred njim ogroman posao.

“Prošlo je mjesec od izbora a nemamo nikakovg napretka. Bojim se da se nastavlja politika da jedno obećavamo a ništa konkretno se ne događa”, rekao je Čović upozoravajući kako je zastoj vidljiv i na županijskim razinama vlasti, posebice u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Lider HDZ-a BiH smatra da je nužno mijenjati neke ljude u tijelima vlasti, no puno važnije je jasno političko stajalište i dogovor o provedbi reformi na razini lidera političkih stranaka.

Potvrdio je ipak kako neće biti promjena vlasti na državnoj razini, odnosno kako u nju neće ulaziti Savez nezavisnih socijaldemokrfata (SNSD) Milorada Dodika, unatoč činjenici da je ta stranka ostvarila značajan rezultat na proteklim lokalnim izborima.

Komentiraj