Čović: Hrvatska strana dostavila prijedlog izmjena Izbornog zakona u BiH

Hrvatska strana dostavila je prijedlog izmjena Izbornog zakona kojim se jamči da Hrvatima drugi narodi ne mogu birati političke predstavnike, ali i da se istodobno omogući izbor predstavnika manjina na vodeće pozicije u državi, kazao je u petak u Mostaru čelnik HDZ BiH Dragan Čović.

Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, pritom je odbacio tvrdnje kako prijedlozi hrvatske strane diskriminiraju manjine.

“Sve presude iz Strasbourga želimo uvažiti, ali isključivo ono što stvarno tamo piše. U presudi Sejdić-Finci piše da tim ljudima treba omogućiti da se mogu kandidirati. Mi imamo tri člana Predsjedništva po Ustavu. To se nikad neće promijeniti, a s druge strane želimo svima omogućiti da se mogu kandidirati”, dodao je.
Po njegovim riječima bošnjačka strana smatra kako se zbog toga mora mijenjati Ustav BiH, no Čović je uvjeren kako za to ne postoji nikakva mogućnost.

“Suština je da u Predsjedništvu sjedi hrvatski, bošnjački i srpski član Predsjedništva. To je suština legitimnog predstavljanja. Postoje po nama rješenja koja mogu riješiti presudu Suda u Strasbourgu bez izmjene Ustava”, rekao je on.
Čović je izrazio optimizam da će se uz potporu administracije SAD-a i EU vodeći političari u BiH postići dogovor o izmjenama Izbornoga zakona do sredine godine, što je uvjet kako bi BiH dobila kandidacijski status u ovoj godini.

Čović i Izetbegović su na sastanku u Sarajevu, održanom početkom mjeseca, dogovorili uspostavu međustranačke radne skupine koja bi do kraja travnja trebala pokušati usuglasiti model izmjena izbornog zakona u BiH.

 Za razliku od Čovića koji tvrdi kako je to moguće i bez izmjena Ustava, Izetbegović smatra da to nije moguće jer je Ustav taj koji definira sastav Predsjedništva BiH.

Komentiraj