ČOVIĆ ‘Besmislene rasprave o gradnji Pelješkog mosta najviše štete BiH’

HINA/ Slavko VUKADIN

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je u petak kako otvaranje rasprava o gradnji Pelješkog mosta nanosi najveću štetu upravo njegovooj zemlji pokazujući svu dubinu unutarnjih sukoba u njoj dodajući istodobno kako je rječ o bespredmetnim verbalnim sukobima jer će Hrvatska most svakako izgraditi i to će učiniti na svom suverenom teritoriju.

“Nema niti jednog razloga da mi raspravljamo oko Pelješkog mosta. Pelješki most će se graditi i gradi ga Hrvatska suvereno na svom terenu. Interes je i BiH da se to gradi, a interes je BiH i da se problemi koji su otvoreni s Hrvatskom riješe”, kazao je Čović novinarima u Sarajevu.

Konstatirao je kako nema smisla vezivati grdnju Pelješkog mosta s utvrđivanjem međudržavne granice, ali je istaknuo kako se i to pitanje mora što prije rješiti jer su sporna samo područja oko Kostajnice i otočića Veliki i Mali Školj kod Neumskog zaljeva.

Komentirajući činjenicu da je ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša ranije tijekom dana na adrese Europske komisije i hrvatskog ministra Olega Butkovića poslao pisano očitovanje u prilog gradnje Pelješkog mosta, Čović je kazao kako je to odgovor na jednostrani istup ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića koji je svojim pismom ranije ovog tjedna taj projekt pokušao dovesti u pitanje.

“Mislim da takva javna komunikacija u BiH i s prvim susjedima, posebno prijateljima kao što je Hrvatska, pravi štetu svima nama u BiH i s tim što prije treba stati”, kazao je Čović dodajući kako BiH mora imati usuglašena stajališta o pitanjima o kojima komunicira s drugim državama i međunarodnim institucijama.

Komentiraj