Cosby pred sudom, čeka presudu

EPA/TRACIE VAN AUKEN

Američka televizijska ikona Bill Cosby pojavio se u ponedjeljak pred sudom u Pennsylvaniji, na početku dvodnevnog ročišta na kojem će mu biti izrečena kazna za seksualni napad, pet mjeseci nakon što je proglašen krivim.

Cosby (81), poznat kao “Američki tata” zbog svoje očinske uloge u popularnoj humorističnoj seriji iz osamdesetih godina imena “Cosby Show”, mogao bi dobiti maksimalnu kaznu od 30 godina zatvora zbog drogiranja i seksualnog napada na Andreu Constand 2004. Ipak, stručnjaci zbog njegove poodmakle dobi ne vjeruju da će mu biti izrečena tako drakonska kazna.

Ovaj komičar proglašen je krivim 26. travnja po sve tri točke optužnice, a presuda se očekuje u utorak.

Osamdesetjednogodišnji glumac izgledao je smireno po dolasku u sudnicu, i često je pogledavao prema svom odvjetničkom timu.

Članovi njegove obitelji nisu bili prisutni u sudnici, ali je tamo bila obitelj Andree Constand.

Sestra, majka i otac žrtve jedan za drugim sjeli su na stolac za svjedoke kako bi ispričali što je sve taj događaj promijenio u njihovim životima.

“Živim s tom traumom iz dana u dan”, rekla je Andreina majka, dok je otac kazao da je morao početi uzimati tablete za spavanje nakon što je saznao za incident.

Kratko se sudu obratila i Andrea Constand, kazavši da samo traži pravdu.

Sudac Steven O’Neill trebao bi Cosbyju izreći kaznu u utorak. Prije toga, sudu će se obratiti i sam Cosby.

Tužitelji će tražiti da ga se odmah pošalje u zatvor, dok će njegovi odvjetnici pokušati učiniti sve da ostane u kućnom pritvoru i tamo pričeka ishod moguće žalbe, objavio je portal TMZ.

Cosbyjev odvjetnik kaže da njegov klijent ne bi smio biti na popisu “seksualnih predatora”, dok državna odvjetnica Tracy Piatkowski kaže da zakon nije donesen da bi se nekoga osramotilo, već da bi se zaštitili građani.

Psihologinja Kristen Dudley kazala je da Cosby ima nekontroliranu potrebu zlostavljati mlade žene a to čini pomoću moći i prestiža, što ga svrstava u katagoriju “seksualnih predatora”.

Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti u svibnju je izbacila Cosbyja i Oscarom nagrađenog redatelja Romana Polanskog. Oni su bili prvi članovi koji su izbačeni zbog kršenja kodeksa ponašanja koji je Akademija usvojila u prosincu prošle godine nakon što je u javnost izašao niz optužbi o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u industriji zabave.

Nekad moćan filmski producent Harvey Weinstein izbačen je u listopadu nakon što ga je nekoliko žena optužilo za desetljeća seksualnog uznemiravanja, što je i pokrenulo društveni pokret #MeToo.

Komentiraj