ĆORUŠIĆ: “Oko 140 djelatnika KBC-a Zagreb je u samoizolaciji”

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ante Ćorušić jutros je u emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’ kazao da je u samoizolaciji oko 140 djelatnika Rebra.

Dodao je da se zdravstvenim djelatnicima redovito mjeri temperatura. Dio medicinskog osoblja je u samoizolaciji, riječ je o oko 140 osoba, a Ćorušić kaže da je dobro što se taj broj ne povećava.

“Imamo 5 liječnika koji su pozitivni na koronavirus i 1 fizioterapeutkinju”, kaže Ćorušić.

U psihijatrijskoj bolnici Vrapče je jedna osoba u samoizolaciji, te po jedna osoba iz KB Dubrava i jedna u varaždinskoj bolnici.

Na pitanje osjeća li se nedostatak medicinskog osoblja, kaže da za sada ne, ali situacija u kojoj se nalazimo je specifična. Po Vladinim napucima su reducirali program i operiraju samo hitne slučajeve i bolesnike koji boluju od malignih bolesti – sve drugo je odgođeno. Pojasnio je kako su podijelili osoblje u dvije skupine – dio ljudi trenutno radi, drugi dio radi od kuće ono što je moguće i izmjenjuju ih.

Što se tiče onkoloških bolesnika koji moraju dolaziti u bolnicu, za njih vrijede pravila kao i za hitne bolesnike, oni dolaze u trijažne kontejnere gdje ih se pregleda i uputi dalje.

Zdravima preporučuje da budu savjesni i odgovorni – ovo je specifična situacija s kojom se svijet općenito nije susreo više od 100 godina, ne treba podcjenjivati opasnost od širenja infekcije, ali ne treba ni stvarati paniku. “Država i sustav su jako dobro pripremljeni za ovu situaciju. Možemo očekivati akceleraciju porasta novoinficiranih, to je neminovno, mi to ne možemo spriječiti, ali možemo usporiti pametnim ponašanjem”, rekao je Ćorušić i dodao da, ako smanjimo socijalni kontakt za 25 posto, rizik horizontalnog prijenosa smanjujemo za 42 posto.

Komentiraj