Ćorušić: “Brine nas eksponencijalni rast zaraze”

Brine nas eksponencijalni rast krivulje broja zaraženih koronavirusom, izjavio je za Otvoreno HTV-a ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rebro Ante Ćorušić.

“Na to se moramo pripremiti”, kazao je Ćorušić, dodajući kako KBC Zagreb nema mjesta za nove pacijente, jer je potres uništio kapacitete na Šalati i na Jordanovcu koji su bili pripremljeni za dodatne postelje u slučaju povećanja broja zaraženih koronavirusom. Ondje će biti moguće smjestiti pacijente tek kad prostori budu uređeni, a za to će trebati “još sigurno mjesec dana”, kazao je Ćorušić.

On je kazao kako je u KBC Zagreb trenutno 21 djelatnik zaražen, a 117 ih je u samoizolaciji. “KBC Zagreb ima 5900 uposlenika. Radimo uobičajeno. Svi pacijenti su zbrinuti”, kazao je Ćorušić. No, za razliku od proljeća i ondašnjeg lockdowna, kada su prosječno bila zaražena tri ili četiri pacijenta, od jučer 357 tesitiranih, 35 ih je bilo pozitivnih, kazao je Ćorušić.

Državni tajnik u Ministarstvo zdravstva Silvio Bašić kazao je kako je “veliki broj oboljelih odraz našeg ponašanja u zadnjih petnaest dana”, pa je “možda već prošlo krajnje vrijeme da prezmemo odgovornost”. “Zdravstveni sustav sada je održiv, ali ako se ovo nastavi bojimo se kako ćemo ovo izdržati. Planiramo akivirati rezervne resurse”, kazao je Bašić.

Ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh Mladen Bušić kazao je kako je “situacija u bolnici stabilna, svi odjeli rade, i nijedna djelatnos nije ugašena”, premda su “neke malo reducirane”. “Ljeti imamo pet do šest puta više odsutnih nego sada, pa bolnica svejedno normalno radi”, kazao je Bušić.

Komentiraj