Ćorić: “Zemlje orijentirane na usluge, posebno turizam, imaju veći pad BDP-a”

 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je ispred Banskih dvora komentirao pad BDP-a od 15,1 posto.

“Veliki dio hrvatske ekonomije generira se u sektoru usluga, posebno turizma, i to je ono što se treba mijenjati. Zato će Vlada u višegodišnjem financijskom programu inzistirati na tome da se što veći dio sredstava usmjeri prema proizvodnim djelatnostima. To je način kako ekonomiju učiniti otpornijom”, kazao je Ćorić, prenosi N1.

Ministar je primijetio da u Europskoj uniji najveći pad u drugom kvartalu bilježe zemlje orijentirane usluge, u prvom redu turizam: “One ekonomije koje su bile manje orijentirane na usluge, zabilježile su manji pad. Najviše su pale Španjolska, Portugal, Italija, Francuska, pa i Hrvatska”, rekao je Ćorić.

Uvjeren je, dodao je, da će 2021. godina sigurno biti godina gospodarskog oporavka. “To je logično nakon ovakvog pada… Teško je očekivati da to bude rast koliki je bio pad ove godine”, objasnio je i dodao da u cijeloj Europi ne vidi “niti jednu ekonomiju koja bi ovu godinu mogla zaključiti gospodarskim rastom”.

Komentiraj