Ćorić zbog sukoba s Barbarićem i sumnjivih nabava izbjegava otvaranja HEP-ovih projekata

Nacional otkriva što je sumnjivo u javnoj nabavi na obnovi hidroelektrane u Senju i zašto taj postupak dodatno kompromitira vodstvo HEP-a te kako to može utjecati na status ministra gospodarstva Tomislava Ćorića

Svečanost otvaranja radova na obnovi HEP-ove hidroelektrane Senj, zakazana za petak, mogla bi biti svojevrstan pokazatelj sadašnjeg, ali i budućeg statusa ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića. Ministar se, naime, posljednjih godinu dana povezuje s nizom afera koje su opteretile njegov resor jednako kao i djelovanje predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, a iz neslužbenih se izvora posljednjih tjedana može čuti i da je njegovo ime na popisu onih koji bi uskoro mogli napustiti Vladu. Izvor blizak Vladi Nacionalu je borbu Ćorića i Barbarića da opstanu na površini mutnih političkih voda opisao ovim riječima: „Zbog niza afera i srozavanja ugleda HEP-a, Barbarić igra isključivo na kartu politike i trudi se ostaviti dojam da se bez njega ne može. Ćorić pak, iako na prvi pogled ne djeluje tako, pažljivo prati igru, ignorira sitna politička podmetanja i čeka kraj godine i kraj mandata Uprave HEP-a“. No činjenica je da ministar Ćorić nije prisustvovao prošlotjednoj svečanosti otvaranja VE Korlat koju je izgradio HEP, a neizvjesnoj situaciji u kojoj se našao neće pomoći ni aktualna priča o po mnogo čemu sumnjivom postupku javne nabave u kojem je HEP tražio izvođača radova na obnovi hidroelektrane u Senju. Taj je postupak tek jedan od brojnih postupaka javne nabave koje je proteklih godina provodio HEP, koji su naizgled i formalno čisti, a u čijoj su osnovi pravno vrlo sumnjivi postupci i odluke koji mogu presuditi političkoj budućnosti ministra Ćorića, ali i Frani Barbariću. HEP-ova Uprava na čelu s Barbarićem slavi uspješno dogovoren posao vrijedan 330 milijuna kuna, no nedavno okončan postupak odabira izvođača radova i isporučitelja opreme, iako naizgled u skladu sa zakonom, otvara niz pitanja o moguće prisutnim pozadinskim igrama i dogovorima između HEP-a i Končara kao odabranog izvođača radova.

HEP-ova Uprava na čelu s Franom Barbarićem (desno) koji je s premijerom Plenkovićem otvorio projekt vjetroelektrane Korlat, slavi uspješno dogovoren posao vrijedan 330 milijuna kuna za radove na HE Senj, ali nedavno okončan postupak odabira izvođača radova i isporučitelja opreme budi sumnju u zakulisne dogovore. PHOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Tvrtka HEP Proizvodnja, članica HEP Grupe, u rujnu prošle godine je raspisala otvoreni postupak javne nabave „Zamjena primarne opreme GHE Senj“. U elektroničkom oglasniku javne nabave postupak je zaveden pod brojem 27-V-27/20. Kao procijenjena vrijednost nabave bio je istaknut iznos od 330 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 412,5 milijuna kuna s PDV-om. Na poziv na sudjelovanje u postupku javne nabave pristigla je jedna jedina ponuda, ona zajednice ponuditelja Končar Inženjering za energetiku i transport i Končar Generatori i motori, koji su ponudili u lipu istu cijenu: 330 milijuna kuna. Otvaranje pristiglih ponuda HEP Proizvodnja je obavila 4. studenoga prošle godine, no 26. veljače ove godine naručitelj donosi odluku o poništenju postupka javne nabave jer je odbio ponudu konzorcija Končar, uz objašnjenje da je njihova ponuda bila nepravilna jer „ne ispunjava uvjete vezane za svojstva predmeta nabave te time ne ispunjava zahtjeve iz dokumentacije o nabavi“. U istoj odluci stoji i da „nema razloga za isključenje ponuditelja“ iz postupka javne nabave. A budući da je zajednica ponuditelja Končar jedina poslala ponudu, donesena je odluka o poništenju postupka javne nabave.

HEP, od kojega smo zatražili objašnjenje odluke o poništenju postupka javne nabave, tvrdi da je sve bilo po zakonu. Iz odgovora koji je na naše pitanje o razlozima poništenja odluke stigao iz HEP-ove Službe za odnose s javnošću navodi se da je „iz javno objavljenih dokumenata vidljivo da je Zajednica ponuditelja Končar zadovoljila formalne uvjete postupka, ali je u pojedinim stavkama ponuđena oprema odstupala od traženog“. „Dakle, ponuda zajednice ponuditelja nije bila u potpunosti sukladna traženim tehničkim uvjetima iz tehničke specifikacije te je takva ponuda morala biti odbijena sukladno Zakonu o javnoj nabavi“, stoji u HEP-ovu odgovoru.

Postupak javne nabave za radove na HE Senj otvara niz pitanja o moguće prisutnim pozadinskim igrama i dogovorima između HEP-a i Končara kao odabranog izvođača radova

U službenom objašnjenju odluke o poništenju stoji da je ponuda zajednice Končar, unatoč nepravilnoj ponudi, „zadovoljila sve kriterije za kvalitativni odabir subjekta“, odnosno da je ponuda Končara u skladu s formalnim zahtjevima iz postupka nabave. Ta je konstatacija iz odluke o poništenju prethodnog postupka bila temelj za raspisivanje natjecateljskog postupka uz pregovore, odnosno pregovaračkog postupka, kakav predviđa i Zakon o javnoj nabavi. HEP Proizvodnja, dakle, pokreće pregovarački postupak u okviru kojeg objavljuje i poziv za nadmetanje. U zapisniku o pregledu i ocjeni ponuda pristiglih na poziv na otvaranje pregovaračkog postupka, na kojem je nadnevak 10. ožujka, dakle samo dva tjedna nakon odluke o poništenju postupka javne nabave, vidljivo je da se na poziv za pregovarački postupak ponovno javio jedan jedini ponuditelj – zajednica ponuditelja Končar Inženjering za energetiku i transport i Končar Generatori i motori, ona ista koja se javila na prvi natječaj javne nabave i čiju je ponudu HEP ranije odbio. Ovoga je puta dogovorena cijena posla simbolično manja i iznosi 329.298.200 kuna, odnosno 701.800 kuna manje od procijenjene vrijednosti iz postupka javne nabave. Ta je odluka zavedena u elektroničkom oglasniku javne nabave pod drugačijim brojem: 27-V-29/21. Otvaranjem pregovaračkog postupka formalno je zadovoljen Zakon o javnoj nabavi, no pregovaračkog postupka u stvarnosti i nema, već se prihvaća ta jedna jedina pristigla ponuda.

Ni u ovom slučaju za HEP nema ničeg spornog. „S obzirom na to da je Zajednica ponuditelja u otvorenom postupku nabave dokazala da zadovoljava uvjete za kvalitativni odabir gospodarskog subjekta, zajednica ponuditelja je pozvana u pregovarački postupak s prethodnom objavom poziva na nadmetanje, a sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi koji uređuju takvu situaciju (članak 95. ZJN). U pregovaračkom postupku s prethodnom objavom, ponuda Zajednice ponuditelja Končar ocijenjena je sukladnom i u tehničkom dijelu, te su se stekli svi uvjeti za odabir i sklapanje ugovora o javnoj nabavi“, stoji u odgovoru HEP-a te se napominje da su tehnički uvjeti u oba postupka bili nepromijenjeni.

Ministar Ćorić se posljednjih godinu dana povezuje s nizom afera koje su opteretile njegov resor jednako kao i djelovanje predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića. PHOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Još jedan neobičan moment upada u oči u cijeloj ovoj priči. U dijelu zapisnika u kojem su registrirani ponuditelji i podizvođači navode se imena ukupno devet tvrtki podugovaratelja od kojih velika većina njih u ukupnom iznosu ponude sudjeluje tek s 0,1 pa do maksimalno dva posto vrijednosti ugovorenih poslova. Izuzetak čini njemačka tvrtka Voith Hydro GMBH & Co, koja u poslu oko zamjene opreme u GHE Senj sudjeluje s čak 43,47 posto, odnosno na njezine usluge otpada 143.153.353 kuna od ukupnih 329,3 milijuna kuna vrijednosti posla. Iako na njezine usluge (isporuku opreme) otpada gotovo polovina radova ugovorenih između konzorcija Končar i HEP Proizvodnje, ta se njemačka tvrtka nigdje ne spominje kao ravnopravni član zajednice ponuditelja, već je skrivena među ostalim podugovarateljima.

Voith je velika internacionalna kompanija koja isporučuje turbine i generatore za energetska postrojenja. Voith je u kolovozu prošle godine preuzeo splitsku tvrtku Sintaksa koja je dugogodišnji partner HEP-a u brojnim poslovima u Hrvatskoj. I u ovom slučaju u HEP-u tvrde da je sve po zakonu. „Popis svih podugovaratelja, uključujući tvrtku Voith, transparentno je naveden na 2. stranici Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda, objavljenom 7. travnja 2021.”, tvrde u HEP-u. No preciznog objašnjenja zbog čega je tvrtka Voith skrivena među podugovarateljima iako na njene usluge, odnosno isporuku opreme, otpada gotovo polovina ukupno ugovorene vrijednosti radova i opreme, nema. Jednom riječju, iz HEP-a na pitanja o igrokazu oko nabave opreme za rekonstrukciju GHE Senj u kojem je nakon višemjesečnih raspisivanja pa poništavanja natječaja i pregovaračkih postupaka koji to u osnovi nisu na kraju priče izabran jedini ponuđač s početka priče, zajednica ponuditelja Končar s njemačkom tvrtkom čije se ime sakrilo među podizvođačima, koja će odraditi lavovski dio posla vrijedan gotovo 145 milijuna kuna, odgovora nema.

Komentiraj