Davor Puklavec/PIXSELL

Ćorić: ‘Što sam više napredovao, imao sam manju plaću’

Glavni tajnik HSP AS-a tvrdi da nije falsificirao diplomu i da mu nije zato smanjena plaća u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Pero Ćorić, glavni tajnik stranke HSP dr. Ante Starčević, koji se “proslavio” izjavama da bi trebalo ukinuti Ministarstvo branitelja, a uvesti vojni rok kako bi se “mlade maknulo od alkohola, droge i kocke i kako bismo time dobili čvrste i stabilne muškarce”, našao se ovih dana na udaru optužbi da je lažirao diplomu, odnosno da se lažno predstavljao kao inženjer šumarstva. Dokumentacija o tom slučaju dostavljena je i Nacionalu, a tvrdnja da se Ćorić predstavljao kao osoba s višom stručnom spremom potkrijepljena je sudskom presudom iz 2010. u kojoj je osuđen na godinu dana uvjetne zatvorske kazne zbog manipulacije vijećničkim mandatom u Požeško-slavonskoj županiji. U tom dokumentu navedeni su i svi osobni podaci Pere Ćorića pa je tako navedeno i da on ima višu stručnu spremu (VŠS) te da je zaposlen u Županiji s plaćom od 10 tisuća kuna.

Izvor blizak HSP AS-u koji je Nacionalu i dostavio navedeni dokument tvrdi da je Ćorić bio zaposlen u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao savjetnik HDZ-ova župana Bože Galića, ali da je nakon sistematizacije radnih mjesta, kada je utvrđeno da Ćorić zapravo nema diplomu, to jest višu stručnu spremu, on prebačen na lošije radno mjesto, odnosno radno mjesto šefa Odjela za vozače.

Na tom radnom mjestu Ćorić je dobio i dvostruko manju plaću, odnosno prema onome što je prijavio u svojoj imovinskoj kartici prije stupanja na dužnost saborskog zastupnika, na neto plaću od 4.577,93 kune. Na Nacionalov upit Ćorić je odgovorio da je on u Županiji bio zaposlen na političkoj dužnosti te da to nije imalo veze s njegovom stručnom spremom. Na pitanje kako objašnjava to što je s plaće od 10 tisuća kuna spao na plaću manju od 5 tisuća kuna, u telefonskom razgovoru nam je rekao: “Eto vidite, što sam više u politici napredovao, to sam manju plaću imao.”

U pismenom odgovoru koji je prije toga poslao, Ćorić tvrdi da je riječ o “podmetanju iza kojeg stoje određene gubitničke političke grupacije kojima je on kao utemeljitelj i glavni kadrovik HSP AS-a u godinama i mjesecima iza sebe pokazao izlazna vrata jer njihove bolesne političke ambicije nisu bile realne ni u skladu s njihovim stručnim i ljudskim potencijalima”. Ćorić je pojasnio da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji bio zaposlen od 1. rujna 2005. godine, najprije kao profesionalni član Županijskog poglavarstva, što je tada bilo zakonski moguće. Zadnje radno mjesto bilo mu je voditelj Odjela za vozače, odakle je i došao na mjesto saborskog zastupnika gdje sada ima plaću od 14.385,53 kune. Tvrdi da je profesionalni savjetnik Vukovarsko-srijemskog župana bio u vrijeme kada je to bilo zakonski moguće.

“Na svim radnim mjestima bio sam vođen sa SSS (srednja stručna sprema) i nikada se nisam predstavljao da imam višu stručnu spremu, a pogotovo nisam primao ikakvu materijalnu i financijsku naknadu s takvom stručnom spremom”, kaže Ćorić koji svoju svjedodžbu o završenoj srednjoj trgovačkoj školi na Kennedyjevu trgu u Zagrebu i sam naziva “diplomom” pa je možda i zato negdje došlo do zabune. Kad je riječ o sudskoj presudi kojom je proglašen krivim, a u kojoj stoji da ima VŠS, Ćorić je novinarku Nacionala upozorio da “to nije javni dokument te da je protuzakonito izvađen s požeškog suda”. Isto tako je upozorio da će tužiti Nacional ako objavimo tu presudu, a rekao je da se “uslijed protoka vremena on više ne vodi kao krivotvoritelj” jer je taj slučaj trebao biti izbrisan iz kaznene evidencije. Ćorić kaže da je, osim plaće, imao i dodatni prihod od 2000 kuna kao predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove u Vukovarsko-srijemskoj županiji te da je posjedovao i štednju iz prijašnjih godina.

No osobe koje su dostavile podatke o Ćoriću također tvrde da je on svoj posao u Županiji koristio i kako bi na njen račun mogao odlaziti na stranačke skupove, odnosno da je podizao putne naloge na račun Županije. On je na to odgovorio sljedeće:

“Nikada za obnašanja ovih dužnosti nisam bio odgovorna osoba te sam sva službena putovanja obavio onako kako se od mene očekivalo, a jesam li usput negdje održao stranačku tribinu ili konferenciju za medije, teško mi je danas o tome govoriti jer politički život mene i HSP AS-a je toliko intenzivan da mi je teško reći što je bilo prije mjesec dana, a kamoli prije nekoliko godina.”

Ali neki članovi HSP AS-a koji su bili na skupovima na koje je Ćorić dolazio službenim automobilom u vlasništvu Županije, tvrde da je takvih slučajeva bilo više.

Komentiraj