Ćorić: “Situacija u sljedećoj godini ne bi trebala biti obilježena ‘lockdownovima'”

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je, gostujući u emisiji “A sada Vlada” Hrvatskoga radija, komentirao nove Vladine kompenzacijske mjere teške više od 2 milijarde kuna. Nove mjere odnose se na one sektore koji su uslijed odluke Stožera i odluke Vlade obustavljeni.

“Radi se o nešto manje od 81 tisuće ljudi koji rade u djelatnostima koje su privremeno obustavljene, a dio njih ima i od ranije pad prometa, pa govorimo o ukupno do 100 tisuća ljudi”, rekao je Ćorić.

U ovom slučaju, u Vladinu su pomoć uključeni likvidnosti, plaće zaposlenika i fiksni troškovi. “Za neke je i 1% pada previše, ali naravno da oni koji imaju pad 80% su u težoj situaciji. Ono čega smo svjesni jest da je pad pogodio cijelu ekonomiju, ali Vlada reagira na vrijeme, i to od ožujka ove godine”, kazao je Ćorić i dodao da razumije nezadovoljstvo, ali do neke granice jer, kako kaže, neki će biti nezadovoljni dok im se ne nadoknadi 100% prometa.

“Moramo biti svjesni situacije pa i ekonomske situacije Vlade RH koja kompenzira najveći dio izgubljenog. Naša asistencija prelazi 10 milijardi kuna”, objasnio je ministar i dodao da vjerojatno neće moći doći do izjednačavanja kategorija uslužnih objekata, što bi značilo da se neće promijeniti odluka te da kafići i barovi neće moći prodavati pića za van.

Ćorić naglašava da su raspravljali o smanjenju PDV-a za ugostitelje. “Moj je osobni stav da je visina PDV-a kategorija koja se treba raspravljati u stabilnim ekonomskim uvjetima. Hrvatski porezni sustav je potrošno orijentiran te je PDV glavni izvor financiranja proračuna RH”, rekao je.

Što se tiče pada BDP-a, ministar Ćorić je rekao da se nadaju da će pad BDP-a u 2020. biti nešto veći od 8 posto. “ko se dogodi da krajem ove ili početkom iduće godine bude registrirano cjepivo, situacija u sljedećoj godini ne bi trebala biti obilježena “lockdownovima”, to samo po sebi znači da postoje pretpostavke za oporavak gospodarske aktivnosti. Hrvatska je poput većine zemalja Mediterana tu nešto pogođenija, dobar udio ekonomske aktivnosti dolazi iz turističkog sektora”, rekao je.

Naglašava i da pitanje preživljavanja nije pitanje. Podsjeća da je Hrvatska u 2020. godinu ušla kao znatno otpornije u odnosu na 2008. godinu kada je bila ekonomska kriza. “Postoje ekonomski igrači koji igraju ozbiljne regionalne pa i svjetske role, to treba imati na umu”, dodaje ministar.

Komentirao je i stanje premijera Andreja Plenkovića, koji je pozitivan na koronavirus. Kaže da je posljednji put s njim u kontaktu bio prošli četvrtak. “Što se tiče njegova zdravstvenog stanja, ono je dobro. U kontaktu je s članicama i članovima Vlade, putem video linka. Vjerujem da će se uskoro vratiti i to s još više elana, pretpostavljam da će se sada uspjeti malo više odmoriti, da će s još više elana voditi Vladu RH i Hrvatsku u 2021. godinu, godinu oporavka”, zaključio je Ćorić.

Komentiraj