Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić razgovarao je u utorak u Dubrovniku s kolegama iz Albanije i Crne Gore Blendijem Kosijem i Pavlom Radulovićem o mogućem rješenju problema vezanog uz otpad u moru s kopna, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

“S obzirom na dosadašnju dobru suradnju Republike Hrvatske, Republike Albanije i Crne Gore u sklopu bilateralnih i multilateralnih formata, ministri su razgovarali o mogućem rješenju problema morskog otpada s kopna. Sve tri zemlje, kao potpisnice Barcelonske konvencije, imajući na umu važnost čistog okoliša i održivog turizma, istaknule su nužnost implementacije Konvencije i Regionalnoga plana gospodarenja morskim otpadom na području Mediterana kako bi smanjile količine morskoga otpada u Jadranskome moru”, ističe u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Dodaje kako u sklopu svoje ovlasti redovito poduzima aktivnosti u smjeru sustavnog rješavanja problematike morskog otpada s kopna u skladu s odredbama Konvencije o zaštiti morskoga okoliša i obalnog područja Sredozemlja (Barcelonska konvencija).

“Ministri su se složili kako je potrebno jačati dosadašnju suradnju u okviru postojećih sporazuma i inicijativa, poput Mješovite komisije za zaštitu voda Jadranskog mora i obalnih područja, Jadranske Trilaterale i EU Strategije za jadransko-jonsku regiju, radi učinkovitog rješavanja pitanja vezanih za morski otpad u Jadranskom moru. Također, s obzirom na dostupnost EU fondova i prioritet rješavanja problematike morskog otpada, u sljedećem razdoblju istražit će se sve mogućnosti financiranja projekata, prvenstveno putem apliciranja za EU financijska sredstva, ali i putem drugih izvora kao što je npr. Globalni fond za okoliš”, navodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Ističe i kako će Republika Hrvatska kao članica Europske unije učiniti sve kako bi osigurala EU novac, a ministar Ćorić na sljedećem sastanku Vijeća za okoliš počet će pregovore s povjerenikom Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vellom.

Ministarstvo također ističe da je Republika Hrvatska “voljna pružiti tehničku pomoć Republici Albaniji i Crnoj Gori i podijeliti informacije putem TAIEX Programa, instrumenta Europske komisije za pružanje kratkoročne tehničke pomoći novim državama članicama te zemljama u procesu pristupanja Europskoj uniji u implementaciji i jačanju legislative u području upravljanja morskim otpadom te u projektima povezanim s pripremom i provedbom legislative”.

Ministarstvo navodi i da je ministar Ćorić – radi okupljanja svih jadranskih zemalja sa zajedničkim ciljem očuvanja morskog okoliša – na sastanku s talijanskim ministrom zaštite okoliša u siječnju 2018. godine predložio da Italija i Hrvatska, kao države s najdužom granicom na Jadranskom moru, razmotre mogućnosti razvoja programa kojima bi ostalim državama pružile tehničku i stručnu pomoć da riješe svoj problem onečišćenja mora s kopna.

Ministri su se dogovorili da će se sljedeći operativni sastanak održati u travnju u Zagrebu, a ponovni sastanak na visokoj razini najavljen je za lipanj ove godine u Albaniji.

Komentiraj