HINA/ Tomislav PAVLEK

ĆORIĆ “Održavanje sustava u nadležnosti je grada Slavonskog Broda”

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike održao je u Zagrebu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o spajanju javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na vodocrpilište u Sikirevcima, piše N1.

Na konferenciji su uz Ćorića bili i ministar zdravstva Milan Kujundžić, državni tajnik Mario Šiljeg, pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos, pomoćnica ministra za inspekcijske poslove Snježana Hopp i Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

“Sve razine vlasti, institucije, dale su svoj obol rješavanju krize, gubitku pitke vode. U Brodu je trenutno 16 cisterni, postavljen je 61 spremnik za pitku vodu u obujmu 1.000 litara. Sutra se očekuje još 10 spremnika. Što se tiče dopreme flaširane vode, u proteklih 5 dana dopremljeno je 610.000 litara”, poručio je Ćorić.

Đuroković je istaknuo kako je najbitnije što prije osigurati ispravnu vodu za piće.

“Hrvatske vode počele su s aktivnostima kako bi se isporučile rezervne količine vode iz Sikirevaca gdje je voda izvrsne kvalitete i postoje odgovarajući kapaciteti”, rekao je Đuroković dodavši kako od sutra počinje punjenje cjevododa prema Slavonskom Brodu, nakon čega će se izvršiti i dezinfekcija cjevovoda.

“Nadamo se da ćemo uspjeti sve odraditi u 15 dana”, zaključio je Đuroković.

Kujundžić je rekao kako su rezultati analiza vode pokazali samo povišene ugljikovodike. “Opasnosti za zdravlje ljudi u Slavonskom Brodu, ako dan-dva i jesu pili vodu, nije bilo”, rekao je Kujundžić.

Državni tajnik Šiljeg potvrdio je kako je sustav vodocrpilišta na Jelasu loše održavan što je dovelo do porasta gubitka vode u vodoopskrbnoj mreži, a Ćorić je dodao kako je održavanje sustava u nadležnosti grada Slavonskog Broda, dodavši da je filer s aktivnim ugljenom u vodocrpilištu na Jelasu trebao biti zamijenjen još 2010. godine.

 

Komentiraj