Ćorić o robnim zalihama: “Morate znati da su RH ove godine pogodile tri katastrofe”

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u ponedjeljak je, uoči sjednice Vlade, poručio da je prioritet svima osigurati adekvatni privremeni smjeptaj i logistiku kako bi se na potresom pogođenom području vratilo imalo normalno stanje.

O odgovornosti za loše izgrađene kuće, Horvat kaže: “Sjest ćemo za stol ali evidentno je da središnji državni ured za obnovu ima podatke i zato je sada bespredmetno zazivati odgovornost dok ne budemo posve sigurni što se događalo i tko su akteri”.

Ministar Tomislav Ćorić govorio je o robnim zalihama. staknuo je da su Hrvatsku ove godine pogodile tri katastrofe – potres u Zagrebu, covid i veliki potres u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Raspolaže se sa 298 kontejnera i oni su od trećeg mjeseca raspoređeni po cijeloj RH. Od njih je 201 u uporabi pri bolnicama i domovima zdravlja za potrebe testiranja. 76 ih je dodijeljeno nakon potresa u Zagrebu, a ostatak, 21 kontejner je upotrebljen na području Petrinje. Pokrenuta je nabavka 41 kontejnera i oni će do kraja tjedna biti na području Sisačko-moslavačke županije”, rekao je Ćorić.

Dodao je da na razini države pokušavaju iznaći dodatne količine kontejnera za sljedeće razdoblje. “Izvanredne okolnosti tijekom ove godine, tri takve, se nikad nisu dogodile u posljednjih 30 godina. I to je odgovor na ideju da je RH prije nekoliko dana trebala imati na raspolaganju 1500 kontejnera. To jednostavno nije moguće. Molim vas za razumijevanje. Na robnim zalhama imamo 1600 šatora za 25.000 ljudi. Imamo vreće u znatno većim količinama, ali za tim nisu izražene potrebe prema Ravnateljstvu za robne zalihe iako su one na terenu u slučaju potrebe. Svjedoci smo iskazivanja podataka o šatorima ili vrećama iz drugih zemalja. Mi toga imamo dovoljno ali pitanje je jesu li adekvatni šatori za ovakve vremenske uvjete, ljudi ne mogu funkcionirati u šatorima na niskim temperaturama. Tu nitko nije pogriješio”, dodao je Ćorić.

Istaknuo je i kako jednostavno nije moguće nabaviti 1500 kontejnera u roku od sedam dana. “Građanima je ponuđen smještaj u nekoliko centara i ja ih molim da iskoriste te mogućnosti smještaja. Najgora mpoguća opcija je spavati u automobilu i smrzavatri se. Molimo ih za strpljenje jer službe rade sve što mogu. Obnova će trajati neko vrijeme, to ne može biti gotovo za dan. Za obnovu 1000 objekata u RH treba vremena. Treba nam dodatni iskorak u zajedništvu. Morat ćemo razmišljati da se dio građana smjesti u kapacitetima koji su na raspolaganju u županiji i oko nje kako bi se privremeno riješio problem. To nije trajno rješenje. Pogođeni smo s tri katastrofe, a čini mi se da su neki po pitanju robnih zaliha zaboravili na one prethodne dvije katastrofe”, aključio je Ćorić.

Komentiraj