Ćorić o Nacionalnom planu oporavka: “Ako budemo efikasni u Hrvatsku dolazi 49 milijardi kuna”

Vlada je predstavila Nacionalni plan oporavka i otpornosti, odnosno njegov dio koji se odnosi na nepovratnih 49 milijardi kuna. Više od polovine tog novca iskoristit će se za gospodarstvo, a ostatak je namijenjen za reformu obrazovanja, pravosuđa, javne uprave, zdravstva i tržišta rada.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da su nepovratna sredstava usmjerena u različite dijelove gospodarstva.

“S jedne strane radi se o izravnim sredstvima koja će ići prema poduzetnicima, s druge strane o subvencijama na kredite, kamatnih stopa, a s treće strane o sredstvima koja će se uložiti u pojedine projekte – Automobili Rimac, transformacija Rafinerije Sisak. Također, dio sredstava bit će usmjeren na izgradnju infrastrukture koja će omogućiti niskougljični smjer Hrvatske, odnosno realizacija velikih projekata da Hrvatska u narednim godinama ide u smjeru obnovljivih izvora energije, rekao je Ćorić u Dnevniku HRT-a.

Istaknuo je da u Hrvatsku u narednim godinama ako budemo efikasni dolazi ogroman novac – 49 milijardi kuna na koje do prije dvije godina nismo mogli računati. “Sada uz sredstava koja dolaze kroz novi operativni program, uz sredstva iz državnog proračuna držimo da imamo veliki manevarski prostor za gospodarski rast, a time i nova zapošljavanja”, rekao je.

Komentiraj