ĆORIĆ O ĐAKIĆEVU PRIJEDLOGU: ‘Iz inicijalne pozicije ja to ne držim dobrim’

Patrik Macek/PIXSELL

Minstar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić održao je treći krug pregovora sa sindikatima javnih službi oko potpisivanja novog Temeljnog kolektivnog ugovora. Komentirao je i prijedlog Josipa Đakića koji bi prednost pri zapošljavanju dao onima koji služe vojni rok.

‘Moja je ideja, koju još nisam formulirao kao zakonski prijedlog, da se stimuliraju oni koji dragovoljno služe vojni rok tako da imaju prednost pri zapošljavanju u državnim službama i tvrtkama, kao što imaju hrvatski branitelji’, kazao je Đakić ranije. Danas je svoj stav dodatno pojasnio, prenosi N1.

”Riječ je o tome da je izraelski model. Hrvatska je mala zemlja kao i Izrael, tamo nema državnog službenika koji nije odslužio izraelsku vojsku i koji nije obučen da obrani svoju domovinu. Tako i kod nas. Ne znam zašto bi bili lovci oni koji imaju prigovor savjesti na oružje. Kako mogu položiti lovački ispit, a nisu mogli služiti Hrvatsku vojsku kad je trebalo? Stoga smatram da je ovo moja ideja koja stoji već dugo vremena, kao prijedlog, i nadam se da će mjerodavni zajedno s nama zastupnicima raspraviti tu ponudu, koja sigurno ima svoj dobar karakter. Čim je oporba tako glasno skočila protiv toga, ja kažem da je to jako dobar model”, kazao je Đakić.

Kako piše N1, ministar Ćorić ostao je prilično iznenađen ovim prijedlogom.

‘Ja sam za tu ideju čuo sinoć i jedan od portala me kontaktirao da to komentiram. Moram priznati da sam ostao zatečen. Morao bih sve aspekte prijedloga vidjeti, ali iz inicijalne pozicije ja to ne držim dobrim’, izjasnio se.

Komentiraj