Ćorić najavio poskupljenje plina

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sinoć je u RTL Direktu najavio poskupljenje plina. Istaknuo je kako kako u ovom trenutku kućanstva u RH imaju plin po 20 posto nižoj cijenu u prosjeku od tržišne cijene plina.

Upitan je li se razmišljalo o plinskoj termoelektrani, ministar tvrdi kako je to jedno od potencijalnih rješenja povećanja konzuma. “Povećanje konzuma nose i veći industrijski objekti i u tom kontekstu na tome treba raditi. Što se tiče cijevi za Dalmaciju, morate imati na umu da je dio tzv. IAP-a i u kontekstu nimalo nije nebitna. Želim naglasiti je činjenica da se LNG na otoku Krku ne može i ne smije promatrati kao uzaludan projekt kao što neki žele imputirati, posebnice oni koji su protiv projekta. Oni koji su protiv njega, uz pretpostavku smanjenja proizvodnih kapaciteta Hrvatske, usmjeravaju Hrvatsku na punu plinsku ovisnost”, rekao je Ćorić i dodao da je interes građana Hrvatske da imaju plin u svakom trenutku.

Na pitanje hoće li doći do poskupljenja plina, ministar je kazao kako u ovom trenutku kućanstva u RH imaju plin po 20 posto nižoj cijeni u prosjeku od tržišne cijene plina. “U posljednjih godinu dana, unatoč promjenama zakona na tržištu plina, učinili smo taj dio nefleksibilnim, no nakon ove plinske sezone ukoliko ne dođe do korekcije cijene plina na tržištu, doći će do korekcije cijene plina neovisno o LNG-u”, kazao je Ćorić za RTL Direkt.

Komentiraj