Ćorić: “Komora će biti reformirana i ide se u približavanje HGK gospodarstvu”

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić komentirao je mjere za ugostitelje i vlasnike kafića i restorana. Ćorić je, gostujući na N1, rekao da su mjere od početka pandemije zamišljene da se pomogne s plaćama i ostalim vidovima pomoći onoliko dugo koliko bude potrebno.

“Ovaj prosvjed je bio dobrim dijelom orijentiran na relaksaciju. Vjerujemo da će brojke koje postižemo proteklih tjedana idući tjedan omogućiti da pređemo u jednu novu fazu”, rekao je Ćorić

Dodao je kako pravo na rad nitko ne može dovesti u pitanje, ali da je Hrvatska kao i cijeli svijet suočena s nečim s čim do sad nije bila.

Podsjetio je da Hrvatska nije ušla u potpuno zaključavanje, kao većina europskih zemalja, ali da je i ovaj vid zatvaranja koji je trenutno na snazi onemogućio pojedinim ljudima da obavljaju svoj posao, dodavši da je vlada toga svjesna.

“Hrvatska je puno liberalnije postupila. Razumijem frustraciju ugostitelja, ali s druge strane postavili smo prioritete. Nisam to učinio ja ili vi, nego sustav koji vode ovu zemlju. Prioritet su životi i zdravlje naših ljudi”, rekao je.

Zatvaranje se dogodilo temeljem djelatnosti koja se obavlja, jednako kao i omogućavanje pojedinim djelatnostima da rade, kazao je ministar, dodavši da nije moguće pojedinačno svaki slučaj procjenjivati i određivati mu mjere.

“Pravedno bi bilo da se svakom ugostiteljskom objektu pristupa na specifičan način, ali za to u pandemiji nemamo vremena”, rekao je.

“Ako govorimo o onome što se trebalo dogoditi prije nekoliko mjeseci, vratit ću se na osnovnu tezu – prvi put nam se dogodilo nešto takvo. Prvi put se cijelom svijetu to dogodilo i borba protiv toga podrazumijevala je i određene poteze koji nisu po neke najsretniji”, rekao je Ćorić.

O HGK i novom zakonu

Upitan o novom Zakonu o HGK. Čorić je odgovorio kako će zakon biti transformacija postojećeg financiranja,

“HGK će svojim članovima omogućiti drugačiji pristup. Ići će se i u financijsko rasterećenje članova. Ali koliko ja znam u četiri navrata je spuštana članarina. Ne vidim ovdje financijski moment kao ključan, nego da je to kao jedna od inicijativa koje će ići prema deinstitucionalizaciji sustava. Osobno to ne bih podržao što ja nikad ne bih podržao”, rekao je Ćorić.

“HGK može i mora biti efikasnija, to uopće nije sporno. Oni se kontinuirano restrukturiraju”, rekao je Ćorić, podsjetivši na smanjeni broj zaposlenih.

“Broj zaposlenih tamo je smanjen za 40 posto. Promijene se tamo događaju. Ali simbolika se vuče iz vremena kad HGK nije funkcionirala i sada se poistovjećuje s vremenom kada nije bila adekvatna i s tadašnjim vodstvom”, rekao je Ćorić.

“Činjenica je da će Komora biti reformirana i da će se ići u smjeru njezina dodatnog približavanja gospodarstvu”, rekao je Ćorić, dodavši da će sva društva osnovana od 1.1.2021. godine prve dvije godine oslobođena plaćanja članstva u HGK-u.

Komentiraj