Ćorić komentirao sastanak u Budimpešti

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak novinarima kako je na sastanku u Budimpešti, gdje je bio s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić, mađarska strana upoznata s aktivnostima hrvatske Vlade oko otkupa MOL-ovih dionica u Ini te oko dokapitalizacije Petrokemije, a nije bilo konkretnih zaključaka.

“Na tom sastanku smo upoznali mađarsku stranu odnosno MOL s našim aktivnostima po pitanju otkupa udjela mađarskog MOL-a u Ini, s jedne strane. S druge strane, problematizirali smo, razgovarali o Petrokemiji, o potencijalnoj dokapitalizaciji Petrokemije. Naravno, da je Ina kao jedan od potencijalnih partnera zainteresirana za Petrokemiju odnosno budućnost tog businessa”, rekao je Ćorić odgovarajući na upite o temama razgovora za nedavnog posjeta Budimpešti.

U tim se razgovorima nije do kraja došlo do zaključaka sastanka, nije konkretiziran nikakav dogovor, rekao je Ćorić, ponavljajući da je to bio sastanak na kojem su razmijenili mišljenja.

Ministar zaštite okoliša i energetike smatra kako nema povezanosti između dokapitalizacije Petrokemije i sudbine sisačke rafinerije.

“Ta dva postupka nisu povezana. Međutim, vjerujem da vam je jasan interes Ine za dokapitalizacijom Petrokemije. Naime, kutinska Petrokemija je u ovom trenutku potrošač oko 30 posto prirodnog plina u Hrvatskoj i kao takva vrlo važan klijente svakom mogućem dobavljaču plina u Hrvatskoj pa tako i Ini i MOL-u, kao suvlasniku Ine”, smatra Ćorić.

Na novinarski upit je li mu sporno sudjelovanje ministrice Dalić na sastanku iako je rekla da će se izuzeti u slučaju Ine, s obzirom da je njen suprug Niko Dalić član Uprave Ine, Ćorić je odgovorio kako je potpredsjednica Dalić zadužena za gospodarstvo te ne vidi tko bi bio pozvaniji da sudjeluje u tim razgovorima.

“Potpredsjednica Dalić je zadužena za gospodarstvo. I pitanje Petrokemije i pitanje otkupa dionica Ine od mađarskog MOL-a su gospodarska pitanja, pitanja iz energetskog gospodarstva i ja ne znam tko bi bio pozvanija osoba od nje da sudjeluje u tome”, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike.

EKSKLUZIVNO Što su Dalić i Ćorić radili na sastanku s predstavnicima MOL-a

Komentiraj