ĆORIĆ: “Kad ste vidjeli da biznis koji funkcionira na 20 posto kreira dobit za svoga vlasnika?”

Ministar energetike i zaštite okoliša gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao jučerašnje otkriće Nacionala i objavu Memoranduma prema kojem je između INA-e i Janafa dogovoren transport 247 tisuća tona hrvatske nafte iz Siska, umjesto u Rijeku, na preradu u Mađarsku.

Također, komentirao je svoje izjave upućene novinaru N1 televizije Hrvoju Krešiću. Podsjetimo, Ćorić je u utorak prozvao Krešića za pisanje u novinarskim grupama rekavši mu kako se iz njegovog rada, ali i iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine.

Na početku je odgovorio na pitanje o izjavama upućenima Hrvoju Krešiću.

“Ukoliko ste gledali, a vjerujem da ste imali priliku vidjeti cijelo izlaganje, onda ćete vjerojatno primijetiti da je taj moj odgovor bio odgovor na njegovu glavnu tezu u kojem je on insinuirao da sam ja doveo u pitanje interese Republike Hrvatske. Kroz to pitanje, kao i kroz drugo pitanje se moglo zaključiti da je Vlada RH i ja kao ministar zanemarila interese RH. Ja jednostavno ne mogu dopustiti da moj profesionalni integirtet i ono što ja radim u Vladi dovede u pitanje na taj način”, rekao je.

Dodao je da je reagirao pretjerano i naglasio da se već jučer ispričao hrvatskoj medijskoj javnosti. “Nije točno da se prati komunikacija novinara u Hrvatskoj. To ne smije biti put kojim Hrvatska ide”, kazao je.

Poručio je da je njegova reakcija bila reakcija osobe, čovjeka, a ne ministra i zbog toga se, kaže, ispričava. “Jako teško ću se dopustiti u narednom razdoblju da se to ikada ponovi. Bio sam onemogućen odgovarati na njegova pitanja njegovim upadicama”, dodao je.

“Gospodin Krešić je jučer nakon cijelog dana u vašim emisijama pričao svoju verziju priče i to je u redu. Razmišljao sam u nekoliko navrata da se i ja javim i ispričam svoju verziju priče. Memoranudm je imao samo jedan cilj, a to je optimizirati poslovanje Ine i Janafa”, kazao je.

Na pitanje na čemu je temeljio tvrdnju da je Krešić rubno povezan s naftnim biznisom, kazao je da je bio sarkastičan i da je novinar to interpretirao onako kako je njemu odgovaralo.

“Nafta se vlakovima prevozi prema rafineriji Nafte Rijeka, a ostatak se prodaje Mađarskoj”, rekao je i dodao: “Ukoliko bilo tko u RH misli da hrvatska nafta treba ostati u Hrvatskoj i da rafinerija nafte Siska treba stvarati gubitke, meni je žao, ali to nema smisla”.

Ćorić kaže kako Hrvatska nije izvezla naftu, a o cijeni se, kaže, može komunicirati s Inom. “Ja sam siguran da ćete dobiti odgovor, osim ako se ne radi o nekoj tajni”, dodao je.

Ogovarajući na pitanje zašto bi se gasila sisačka rafinerija, Ćorić je upitao: “U situaciji u kojoj možete zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta s jednom rafinerijom, biste li išli u smjeru gašenja tog rafinerijskog biznisa i njegove transformacije ili bi zadržali tu rafineriju?”

Kaže da imamo dva rafinerijska biznisa – jedan funkcionira na 70-80 posto, a drugi na oko 20 posto “Kad ste vidjeli da biznis koji funkcionira na 20 posto kreira dobit za svoga vlasnika?”, upitao je.

Istaknuo je da se nafta prema Rijeci transportira vlakovima i da je maksimalna količina 150 tisuća tona godišnje. Na pitanje zašto Hrvatska 2020. godine, kad je cijena nafte na povijesno niskim granama, svoju naftu izvozi.

Ćorić je rekao da se to radi i radit će se i dalje, u sklopu transformacije sisačke rafinerije. “Nije to samo trend 2020. i izazvan aktualnim trenutkom i činjenicom da je cijena nafte 35 dolara po barelu, nego o dugoročnoj odluci u kojoj je rafinerijski biznis na razini Ine, poslovnom procjenom koncentriran, odnosno bit će koncentriran na područje riječke rafinerije, koja će doživjeti svoj upgrade u narednom razdoblju”, rekao je.

Podsjetimo, Nacional je u novom broju donio ekskluzivni dokument, tajni memorandum koji potkopava nacionalne interese, a kojeg je u ime Vlade potpisao  Tomislav Ćorić pa je samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska umjesto u Rijeku na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte.

Nacional je tijekom proteklog vikenda dobio na uvid sadržaj tajnog, u hrvatskoj javnosti iz neobjašnjivih razloga temeljito prešućenog i skrivanog dokumenta koji baca sasvim novo svjetlo na premijerski mandat Andreja Plenkovića. Potpisan još sredinom 2018., navedeni dokument osvjetljava jednu prljavu dvostruku igru te pokazuje da se Plenković kontinuirano, barem kada je taj segment njegove politike u pitanju, ponaša krajnje snishodljivo prema mađarskim nacionalnim interesima, a na štetu hrvatske države.

Komentiraj