ĆORIĆ: “Jamčimo da ćemo sačuvati najveći broj radnih mjesta”

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić zajamčio je večeras da će Vlada sačuvati najveći broj radnih mjesta.

“Jamčimo da neće doći do frapantnih brojki koje neki najavljuju, do tristo ili četristo tisuća nezaposlenih. Jamčimo da ćemo sačuvati najveći broj radnih mjesta”, kazao je Ćorić u intervjuu za Dnevnik HTV-a.

Kazao je da je aktualnim vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta, koje traju do Nove godine, obuhvaćeno “nešto manje od sto tisuća radnika”, te da se može očekivati da će zaposlenost nešto pasti najesen i zimi, jer “nakon ljeta već godinama raste nezaposlenost”.

Ćorić je kazao kako su “vladine mjere više nego adekvatne, jer su radna mjesta očuvana, a BDP je pao manje od projekcija na početku krize”, koje su govorile da bi Hrvatska u pandemiji mogla izgubiti i 35 do 40 milijardi kuna. “Turistička sezona je, na sreću, bila nešto bolja, pa se nadamo da će i pad BDP-a biti nešto manji”, kazao je Ćorić.

On je kazao da će vlada i dalje pratiti stanje te “adresirati mjere koje će, prije svega, pomoći poduzetnicima”. “Paket mjera u Hrvatskoj koji je išao izravno radnicima, odnosno poduzetnicima, rijetko je viđen na razini EU, i tako ćemo i nastaviti”, pohvalio je svoju vladu Ćorić.

Kazao je kako će vlada u ovom mandatu “inzistirati na jačanju drugih grana” osim turizma, jer “zemlju čini ranjivom” da turizam i komplmementarne grane čine petnaest do dvadeset posto BDP-a. Vlada će nastojati što više novca uložiti u povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje, naročito tehnološke konkurentnosti izvoznika i digitalizacija, odnosno “sve što u okviru europskog zelenog plana otvara perspektivu”. “Izdašna EU omotnica od 22 milijarde eura bit će dovoljna ako se novac pravilno usmjeri”, kazao je ministar. “Inzistiram da proizvodnja, odnosno realni sektor, mora biti u fokusu svih programiranja”, kazao je Ćorić.

Na pitanje ima li Vlada scenarij za povlačenje europskog novca, odgovorio je kako se još ne znaju svi detalji kako će se europski novac moći trošiti, ali i dodao da vlada neprestano komunicira s Bruxellesom o ključnim programima. “Hrvatska će u 2021. ući projektno spremna. U sljedećoj godin očekuje nas oporavaka gospodarstva”, ustvrdio je.

Komentirao je i kritike SDP-a zbog otpuštanja 250 radnika u Ini. “Odluka je donesena prije više od godinu dana, i već je tada bilo jasno da dio radnika neće ostati. Ali Ina je u socijalnom dijalogu izradila program zbrinjavanja radnika, dijelu je ponudila posao u Rijeci, a dio radnika će ostati u Sisku”, kazao je Ćorić.

 

 

Komentiraj