Ćorić: “Držim da ćemo kroz koji tjedan moći relaksirati mjere i krenuti funkcionirati na normalniji način”

Tisuće ugostitelja i poduzetnika koji su se u okupili na Trgu bana Jelačića traže otvaranje objekata i adekvatne odštete, a zazivaju i ostavku ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Ćorić pozive na ostavku nije htio komentirati, samo je kazao kako prosvjed ima političku agendu te da su zahtjevi nerealni. Osim toga, u fokus se vratila Martina Dalić, a problem s Hrvatskom gospodarskom komorom još je otvoren.

“Očekivano je da situacija ekonomske krize uzrokovane koronavirusom dovodi do tog da postoji jedna kolektivna frustracija koja kad-tad mora doći do izražaja. Upravo zbog toga razumijem želju jednog dijela poduzetnika koji su uslijed ovog zatvaranja njihove djelatnosti nezadovoljni”, kazao je Ćorić u Dnevniku Nove TV.

“Vratit ću se još jednom na ključne razloge zbog kojih je došlo do zatvaranja, za koje se nadam da neće dugo trajati, to je prije svega briga za živote i zdravlje naših ljudi”, dodao je Ćorić.

O kavi za van

O prodavanju kave za van na kioscima i benzinskim pumpama dok su kafići koji je prodaju na taj način zatvoreni,  kaže da nije upoznat s konkretnim primjerom kafića iz Splita i navodi kako je Hrvatska izabrala jedan od liberalnijih putova.

“Upravo zbog toga držim da ćemo kroz koji tjedan moći relaksirati naše mjere i krenuti funkcionirati na normalniji način. Upravo zbog toga držim da je naš put i ovaj smjer bio opravdan”, istaknuo je Ćorić.

“Primjerice, sjeverno od nas, u Mađarskoj, imate policijski sat”, istaknuo je Ćorić.

Kašnjenje potpora

Za kašnjenje potpora kaže kako ga ne bi bilo da su papiri HZZ-u bili dostavljeni na ispravan način.

“Potpore za 11. mjesec su isplaćene, potpore za 12. mjesec bit će isplaćene do kraja ovog tjedna. Nakon toga idu i potpore za siječanj”, najavio je Ćorić.

Za pozive prosvjednika da pokuša preživjeti s 4000 kuna, kaže: “To je legitimna poruka. Ja bih pristao kad bi svi u Hrvatskoj živjeli na 4000 kuna sljedećih šest mjeseci. Nema ni jednog jedinog razloga protiv.”

O Martini Dalić i šteti za vladu RH

Za Martinu Dalić kaže kako se radi o stručnjaku koji će voditi Podravku sljedećih godinu dana.

“Ona ima svoju raniju povijest i prije odlaska iz vlade. Ona je utjecala na to da Hrvatska 2017. godine ne doživi ekonomski slom uslijed propasti Agrokora”, rekao je Ćorić.

Smatra da njezin povratak neće naštetiti vladi.

“Ako se to ipak dogodi, jedino što mogu jamčiti za Martinu Dalić je da će ona dati sve od sebe da Podravka bude na dan njezina odlaska u boljoj poziciji nego u trenutku kad je došla”, rekao je Ćorić.

Hrvatska gospodarska komora i reforma komore

O Hrvatskoj gospodarskoj komori navodi da je dogovoren izlazak s prijedlogom reforme HGK koja će “pretpostaviti kako organizacijski tako i funkcionalni i financijski moment vis a vis rasterećenja naših poduzetnika”.

“Gospodin Dario Hrebak je izašao s nekim detaljima sa sastanka parlamentarne većine koji se održao u utorak”, rekao je kratko Ćorić.

Komentiraj