COP27: Pregovarači nastoje doći do sporazuma o klimi

Pregovarači na globalnoj konferenciji o klimi (COP27), koja već dva tjedna traje u Egiptu, nastoje u subotu doći do nekog sporazuma nakon što se skup zbog razmimoilaženja oko nekih ključnih pitanja, posebice financijske prirode, morao produljiti.

Dvotjedna konferencija, poznata kao COP27, trebala je završiti u petak u egipatskom ljetovalištu Šarm El-Šeiku, ali je produljena kako bi se omogućilo više vremena za razgovore u jeku podjela među pregovaračima.

Sve je dodatno zakomplicirala činjenica da je posebni američki izaslanik za klimu John Kerry pozitivan na koronu, nakon što je održao niz bilateralnih sastanaka s kolegama iz Kine, EU-a, Brazila i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ishod konferencije, piše Reuters, uvelike predstavlja test odlučnosti svijeta u borbu protiv klimatskih promjena, u trenutku kad rat u Europi i neobuizdana inflacija odvlače međunarodnu pažnju.

Nacrt rezolucije objavljen u petak potvrđuje prijašnja obećanja o ograničavanju globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, ali u njoj su ključna pitanja ostala neriješena.

Posebice se to odnosi na neslaganje između bogatih i siromašnih zemalja oko pomoći zemljama koje već trpe posljedice drastične promjene klime, uključujući razorne poplave, suše, šumske požare i snažne oluje.

Plaćanje naknade za štetu uzrokovanu klimatskim promjenama siromašnijim zemljama se pokazalo kao kamen spoticanja u središtu razgovora pod vodstvom UN-a.

Delegati konferencije su se složili da se pitanje, poznato kao financiranje gubitaka i štete, prvi put stavi na dnevni red, a EU je kasno u četvrtak rekao da će podržati zahtjev skupine G77, koalicije 134 zemlje u razvoju, o uspostavi tzv. fonda za gubitke i štete.

Zemlje u razvoju već dugo zahtijevaju stvaranje financijskog mehanizma za nadoknadu štete izazvane klimom u zemljama s niskim prihodima.

Međutim, spremnost EU-a na kompromis znači i određene uvjete. Prvo, od tog novca moraju koristi imati najugroženije zemlje, čime bi se spriječilo da Kina, najveći globalni emiter, ima koristi od tog fonda. Štoviše, zemlje traže da Kina pridonosi tom fondu.

Delegati sada čekaju kako će na to odgovoriti SAD i Kina.

Indija se nada da će se u sporazumu od zemalja zatražiti da postupno dokinu upotrebu svih fosilnih goriva, a ne samo ugljena, no tome se opiru zemlje bogate resursima, posebice afričke.

Sporazum na konferenciji COP27 moraju podržati sve zemlje od skoro 200 njih koje su nazočne na samitu.

Komentiraj