Conte traži novi mandat od Mattarelle

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella trebao bi u srijedu dati mandat za sastav nove vlade dosadašnjem premijeru Giuseppeu Conteu nakon što su se dvije do sada suparničke političke stranke dogovorile da će formirati koaliciju od koje se očekuje da poboljša odnose s Europskom unijom i zauzme blaže stajalište prema imigraciji.

Conte, koji je kao nestranački premijer vodio dosadašnju vladu krajnje desne Lige i protusistemskog Pokreta pet zvijezda, predstavit će sastav novog kabineta i zatražiti novi mandat od predsjednika države.

Nova vlada Pokreta pet zvijezda i oporbene Demokratske stranke lijevog centra, do sada zakletih neprijatelja, dogovorena je nakon mjesec dana političkih previranja izazvanih neočekivanim raspadom vladajuće koalicije na inicijativu Lige odnosno njezinog vođe Mattea Salvinija, dosadašnjeg ministra unutarnjih poslova, koji je ocijenio da vlada ne funkcionira i zatražio prijevremene izbore u nadi da će na valu svoje velike popularnosti u javnosti postati premijerom.

To mu, međutim, nije uspjelo, potaknuvši formiranje neuobičajene koalicije od koje se očekuje da ublaži njegov oštar stav prema europskim proračunskim pravilima, koja on smatra krivima za loše stanje talijanskog gospodarstva, te njegovo odlučno suzbijanje imigracije iz Afrike.

Nakon što mu Mattarella da zeleno svjetlo, novi premijer morat će dobiti povjerenje oba doma parlamenta prije nego vlada preuzme dužnost.

Po medijskim izvješćima, čelnik M5S Luigi di Maio trebao bi biti ministar vanjskih poslova, a Roberto Gualtieri, član PD-a, snažan je kandidat za ministra gospodarstva.

Salvinijevo mjesto ministra unutarnjih poslova mogla bi zauzeti visokorangirana dužnosnica tog ministarstva Luciana Lamorgese ili šef policije Franco Gabrielli.

Program vlade

Pokret pet zvijezda i Demokratska stranka objavili su u utorak zajednički program u 26 točaka na kojem će se temeljiti rad vlade.

Na vrhu programa ističe se obećanje da će novim proračunom nastojati potaknuti gospodarski rast, ali i obećanje da neće ugrožavati javne financije.

Italija ima drugi najveći javni dug u EU-u u odnosu na BDP i program poziva na veću fleksibilnost od Bruxellesa kako bi se prevladala “pretjerana rigidnost” europskih proračunskih pravila.

Naglašavajući socijalnu pravdu, dvije stranke obećale su također da će uvesti minimalnu plaću, izbjeći povećanje PDV-a predviđeno za siječanj i povećati javnu potrošnju za obrazovanje, istraživanja i socijalnu skrb.

Program poziva i na uvođenje oporezivanja multinacionalnih digitalnih divova i uspostavu javne banke koja bi poticala razvoj na siromašnom jugu zemlje.

Stranke obećavaju također da će reformirati zakone o sukobu interesa, što je bivši premijer Silvio Berlusconi pokušavao izbjeći strahujući od posljedica za svoje medijsko carstvo Mediaset.

U programu se navodi i obećanje da će provesti “reviziju” koncesija za talijanske autoceste.

Koalicija je u utorak navečer dobila potporu članova Pokreta pet zvijezda koji su glasali putem interneta.

Komentiraj