CONTE: “Neke mjere bi mogle biti ukinute do kraja travnja”

Italija bi mogla započeti s postupnim ukidanjem nekih restrikcija za suzbijanje koronavirusa do kraja travnja, ako se nastavi usporavanje širenja epidemije, kazao je talijanski premijer Giuseppe Conte za BBC u četvrtak.

“Moramo odabrati sektore koji mogu ponovno pokrenuti svoje aktivnosti. Ako to znanstvenici potvrde, mogli bi početi relaksirati neke mjere već krajem ovog mjeseca”, kazao je Conte.

Conte je upozorio da će do popuštanja mjera dolaziti postupno.

U srijedu su u Italiji 542 osobe umrle od koronavirusa, a dan ranije 604.

Ukupno je umrlo 17.669 osoba u Italiji, dok ih je u srijedu bilo 3.693 na odjelima intenzivne njege, a dan ranije 3.792.

Peti dan za redom smanjuje se broj Talijana smještenih na odjelima intenzivne njege. Zbog tih trendova vlasti se nadaju da se virus povlači, uslijed nametnute karantene.

Ipak, u srijedu je objavljeno da je potvrđeno 3.836 novih slučajeva zaraze, što je porast u odnosu na 3.039 u utorak.

Ukupno je koronavirus potvrđen kod 139.422 osobe u Italiji, a samo SAD i Španjolska imaju više zaraženih.

Italija je uvela karantenu 9. ožujka, a dva tjedna nakon toga Conte je objavio da se zatvaraju svi poslovi koji nisu nužni, uključujući proizvodnju automobila, odjeće i namještaja.

Tvrtke na razvijenom industrijskom sjeveru Italije traže od vlade otvaranje tvornica kako bi spriječili ekonomsku katastrofu.

Udruga poslodavaca Confindustrija, koja predstavlja tvrtke u sjevernim regijama – Lombardiji, Venetu, Pijemontu i Emiliji-Romagni – koje čine 45 posto talijanskog BDP-a, pozvala je vladu u srijedu da predstavi plan za povratak na posao.

Komentiraj