Conte imenovao nove ministre, najavio reforme za 2020.

Talijanski premijer Giuseppe Conte imenovao je dvoje novih ministara u subotu da zamijene ministra obrazovanja koji je dao ostavku ovaj tjedan te iznio ambiciozni program za sljedeću godinu, uključujući reformu pravosudnog sustava i državne birokracije.

U trosatnoj novinskoj konferenciji za kraj godine Conte je optužio desničarskog oporbenog vođu Mattea Salvinija za “podmuklo” političko ponašanje i pozvao na jedinstvo razlomljene koalicije koja podupire njegovu vladu.

“Politika ne treba sukobe. Polemike i naglašavanje razlika nam ne pomažu”, rekao je referirajući se na česte svađe između Pokreta 5 zvijezda, stranku lijevog centra Demokratsku stranku (PD) i manje centrističke i ljevičarske stranke.

Popunjavajući prazninu nastalu nakon odlaska ministra obrazovanja Lorenza Fioramontija iz antiestablišmentskog Pokreta 5 zvijezda (M5S) koji je ostavku dao u srijedu potuživši se na nedovoljno financiranje obrazovanja, Conte je rekao da je on podijelio ministarstvo na dvoje.

Za novu ministricu za škole imenovao je Luciju Azzolinu, također iz M5S, te nestranačkog tehnokrata Gaetana Manfredija, rektora napuljskoga sveučilišta, kao ministra za sveučilišta i istraživanje.

Tri senatora iz Pokreta 5 zvijezda otišli su ovaj mjesec kako bi se priključili Salvinijevoj stranci Liga, a neki političari kažu da su ostali zastupnici iz sve jače podijeljenog pokreta  spremni priključiti se parlamentarnoj skupini koju vodi Fioramonti no koji su lojalni Conteu.

Premijer je rekao, ako je takav korak u tijeku,  da ga ne odobrava i ne želi imati išta s njime. “Ne želim da parlamentarci koriste moje ime da formiraju novu skupinu, što bi samo pridonijelo da vlada bude manje stabilna”.

Conte, neovisni tehnokrat, prvotno je bio blizak M5S, no dobiva sve jače pohvale PD-a otkad je vlada formirana u rujnu.

Najavio je da će se sastati u siječnju s vladajućim strankama kako bi se detaljno utvrdili prioriteti za 2020. te obećao reformu državne birokracije koja će pridonijeti tome da sustav bude učinkovitiji.

Komentiraj