Connery je Oscara osvojio 1988., njegov govor na dodjeli bio je urnebesan

Sean Connery osvojio je jedinog Oscara 1988. godine za sporednu ulogu u filmu „Nedodirljivi“ (The Untochables). Film je to Briana de Palme u kojem je Kevin Costner glumio Eliotta Nessa, Robert de Niro je glumio Ala Caponea, dok je Connery glumio Jima Malonea, agenta koji je zajedno s Eliottom Nessom radio na razbijanju mafije kako bi uhapsili Caponea.

Kada je osvojio Oscara, a tada je imao 57 godina, u svom govoru  je istaknuo da je to drugi put kako prisustvuje dodjeli ove najvažnije filmske nagrade, a prvi je put prisustvovao 30 godina ranije. „Strpljenje je vrlina“, istaknuo je Connery. Nastavio je tako što je govorio o tome što će napraviti s dobivenim kipićem.

„Osvajanje ove nagrade stvorilo je određenu dilemu jer sam već odlučio da ću, ako ću imati sreće i pobijediti, nagradu dati svojoj supruzi koja je to zaslužila. Međutim, ove večeri sam u backstageu otkrio da je kipić vrijedan 15 tisuća dolara i zato više nisam tako siguran“, našalio se Connery i onda dodao „Micheline, samo se šalim. Tvoj je“. Micheline Roquebrune i Sean Connery vjenčali su se 1975. godine. Godinu dana je starija od njega i još uvijek je živa. Njoj je to bio treći brak dok je njemu to bio drugi brak.

Za kraj Connery je rekao, u slučaju da uz tu nagradu može zaželjeti neku želju, da Udruženje američkih scenarista završi svoj štrajk. Štrajk je okončan te godine 7. kolovoza.

Komentiraj