James Comey, bivši ravnatelj FBI-a, potvrdio je u pisanoj izjavi u Kongresu objavljenoj u srijedu, da je Donald Trump tražio od njega da prekine istragu o povezanosti Michaela Flynna, bivšega Trumpova savjetnika, s Rusijom.

Opisujući njihov susret u Ovalnom uredu 14. veljače, Comey piše da mu je Trump govorio o istrazi o Michaelu Flynnu, svom bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost i da je rekao: “Nadam se da ćete naći načina da odustanete od toga, da pustite Flynna. On je častan čovjek”.

Kako je rekao Comey, taj se zahtjev odnosio na svaku istragu o “Flynnovim lažnim izjavama o njegovu razgovoru s ruskim veleposlanikom u prosincu”, a ne na širu istragu o eventualnom dosluhu između Rusije i republikanskog izbornog stožera.

“To me je ipak jako zabrinulo, s obzirom na ulogu FBI-a kao neovisne službe za istraživanje”, piše Comey.

Usto je opširno opisao večeru upriličenu 27. siječnja u Bijeloj kući na kojoj mu je Trump rekao: “Treba mi odanost, očekujem odanost”.

“Nisam se ni pomaknuo, nisam ništa rekao, niti sam promijenio izraz lica”, piše bivši prvi policajac dodajući da je vladala “neugodna šutnja”.

Kada se predsjednik na kraju večere opet vratio na pitanje odanosti, Comey mu je odgovorio da će “u njemu imati poštenog” suradnika, pristajući poslije na Trumpov zahtjev za “časnu odanost”.

Ovu pisanu izjavu na sedam stranica objavio je senatski obavještajni odbor, a bivši ravnatelj FBI-a će u četvrtak ujutro dati iskaz na javnom saslušanju.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Flynn podnio je u veljači ostavku nakon samo četiri dana na dužnosti pošto su mediji otkrili njegove neprilične kontakte s Rusijom u vrijeme dok je na vlasti još bio Barack Obama. U pismu ostavke, Flynn je priznao da je “nesmotreno propustio obavijestiti izabranog potpredsjednika Mikea Pencea i druge osobe o potpunim informacijama o telefonskim razgovorima s ruskim veleposlanikom”.

Komentiraj

FOTO:EPA/Olivier Douliery / POOL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.