Izrael ima 200 atomskih bombi, rekao je bivši američki državni tajnik Colin Powell  u poruci elektroničke pošte, jednoj u nizu objavljenih na internetu nakon što su ih navodno ukrali ruski hakeri.

Bivši američki državni tajnik potvrdio je autentičnost poruka koje su procurile u javnost. Poruka o izraelskom nuklearnom arsenalu odnosi se pregovore koje je šest svjetskih sila lani zaključilo s Iranom povijesnim sporazumom kojim se Islamska Republika odrekla nuklearnog vojnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

“U svakom slučaju, Iranci je ne mogu upotrijebiti čak i ako je konačno proizvedu. Momci iz Teherana znaju da Izrael ima 200, sve ciljaju Teheran, a mi ih imamo tisuće”, rekao je Powell.

LobeLog, američki blog posvećen pitanjima vanjske politike, prvi je objavio da se Powellova elektronička pošta odnosi na Iran i Izrael.

Izrael nije potpisnik povelje o neširenju atomskog naoružanja.

Mailovi koji su procurili pokazuju da je Izrael u južnom gradu Dimoni razvijao nuklearno oružje.

Program u Dimoni osnovao je Shimon Peres, 93-godišnji bivši predsjednik Izraela koji se nalazi u bolnici nakon pretrpljena moždanog udara.

U mailovima je, kako se čini, Powell odbacio stajalište Izraela da je Iranu trebala još samo godina dana da stvori nuklearnu bombu.

Powell je nuklearni sporazum s Iranom postignut 2015. ocijenio “dosta dobrim” i podržao ga.

Colin Powell je bio državni tajnik u doba predsjednika Georgea W. Busha, u razdoblju između 2001. i 2005.  godine.

 

Komentiraj