COLD BREW KAVA Za one koji vole ledeno, intenzivno, slatko i polako

Autor:

Pixabay

U teško izdrživim  vrućim danima poput aktualnog sve što tražimo je osvježenje. Ledeni napitci su obvezni, a mi vam donosimo recept za ledenu kavu koja će se svidjeti i onima koji kavu ne vole piti.

Cold brew kava, za razliku od klasične kave ima intenzivniji, ali slatkasti okus. Zahvaljujući načinu pripreme u njoj nema puno gorčine ni kiselosti pa lakše pada na želudac.

“Omekšava” je vrijeme. Naime cold brew kava priprema se 12 do 24 sata, ali pritom se ne kuha, već namače. U vrućim danima ne trebaju nam dodatni izvori topline kao što bi bilo paljenje štednjaka ili aparata za kavu pa je cold brew kava savršen izbor. Prelivena preko leda pružit će vam toliko željeno osvježenje već pri prvim gutljaju i razbuditi vas, što joj je prvotna zadaća.

 

Kako napraviti cold brew kavu kod kuće?

Sve što vam treba je kvalitetna kava u zrnu i mlinac kojim ćete je grubo samljeti.

Sto grama ovako grubo mljevene kave prelijte s litrom hladne vode, poklopite i ostavite u hladnjaku 24 sata, a minimalno 16 sati. Možete je ostaviti i na sobnoj temepraturi. Vrijeme pripreme tada se skraćuje i potrebno je 12 sati namakanja. No, puni okus kava će razviti pri dugom namakanju.

Nakon toga procijedite je kroz gazu ili filter vrećicu, po potrebi zasladite, dodajte u nju vrhnje za kavu ili mlijeko te nekoliko kockica leda i uživajte u apsolutnom osvježenju. 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.