Cohen je živio na grčkom otoku jer je želio apsolutni mir

Leonard Cohen jedan je dio života proveo i na grčkom otoku Hydra gdje je kupio kuću. Tamo ga je 1984. godine pronašla novinarka Meri Azinović i razgovarala u hladovini ‘Bilijevog bara’. Cohen je između ostalog rekao:

“Ovaj klub je moja druga kuća, ovdje se viđam s prijateljima, ostavljaju mi poruke na ovaj telefon, ovdje čitam novine… Moja kuća je gore u brdu, ali ona nije gotovo nikome dostupna. Želim apsolutni mir, čak ni intimnim prijateljima nisam želio otkriti da imam telefon, zato me i zovu na broj “Bilijevog bara”. Ima već dvadesetak godina kako sam otkrio ovaj božanstveni otok, u koji sam se odmah zaljubio i odlučio nastaniti se na njemu.

“Ne volim sklapati nova poznanstva i ne volim da me uznemiravaju. Ne volim mnogo ni pričati. Imam puno prijatelja, mnogi od njih imaju kao i ja ovdje kuću ili dolaze jahtama, ali me to ne obavezuje da s njima sjedim satima, da dočekujem jutro uz vino, viski i priče. Kada mi je dosta društva, ustanem i odem kući. Rijetko dajem intervjue, ili ih dajem samo onda kada ih ne mogu izbjeći, jer što da pričam? Najbolje se izražavam, onda kada imam potrebu za tim, kroz moje pjesme, a sve drugo je samo gubljenje vremena. Ja često mijenjam stavove, mišljenja. Sjedim noću i razmišljam ili čitam istočnjačku filozofiju. Pa znači ovo što danas kažem, ne znači da ću i sutra tako misliti. Samo budale stalno isto misle i to nazivaju stavovima. Svako tko ima iza sebe život i tko ga je živio u pravom smislu riječi je nesiguran i sumnja u sve. Ja ponajviše.”

Leonard Cohen preminuo je u studenome 2016. godine.

Komentiraj