CNZD

FOTO: Pokrenuta javna kampanja ‘Klik vrijedan sigurnosti’

Međunarodni dan interneta, dan kad je prva elektronička poruka poslana s jednog računala na drugo, obilježio je i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu održavši stručnu konferenciju i panel diskusiju ‘Igralište novog doba’.

Danas više od 90% predškolske djece zna samostalno upaliti neki elektronički uređaj i odabrati sadržaj, a 50% djece ne zna kome se obratiti za savjet s problemima na internetu. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) pokrenuo je javnu kampanju ‘Klik vrijedan sigurnosti’.

“Projekt ‘Klik vrijedan sigurnosti’ ima za cilj povećati sigurnosti djece na internetu te pružiti praktične savjete o e-sigurnosti djece na tzv. ‘digitalnom igralištu’. Djeca danas počinju koristiti elektroničke uređaje u sve ranijoj dobi, a s pametnim telefonima i tabletima dolaze novi izazovi koje moramo rješavati“, rekla je Lidija Štelcer iz CNZD-a.

Uz konferenciju je održana i panel rasprava pod nazivom ‘Igralište novog doba’ na kojoj su sudjelovali Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, blogerica Margarita Tomić Seiter (Internet Mater), urednica portala supermame.hr, Sonja Švajhler, bloger Marko Vuletić i Igor Duić iz korporativnih komunikacija A1 Hrvatska. Panel diskusiju moderirala je Iva Šulentić.

Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj 75% roditelja određuje pravila korištenja elektroničkih uređaja što se tiče vremena, ali ne i sadržaja. Djeca na internetu mogu biti izložena različitim rizicima, od neprikladnog sadržaja, preko neugodnih poruka vršnjaka pa sve do potencijalnih predatora.

“Djeca koriste uređaje s pristupom internetu od sve ranije dobi, nažalost slaba educiranost roditelja o štetnim sadržajima i opasnostima koji se skrivaju u toj digitalnoj džungli ostavlja veliki prostor gdje djeca mogu zalutati i time postati žrtve zlostavljanja na internetu. Neophodno je usmjeriti preventivne i edukacijske programe na roditelje, stručnjake i sada već predškolsku djecu“, rekao je Tomislav Ramljak.

Gotovo 50% roditelja vjeruje da im djeca govore sve o ponašanju na internetu, a više od 70% djece skriva internetski sadržaj pred roditeljima. Pokazalo se da oko dvije trećine djece koristi mobitele, tablete, računala i TV bez nadzora, a svaki peti roditelj rijetko gleda sadržaj zajedno s djecom.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ), u suradnji s agencijom za odnose s javnošću Mediahint ove su godine dodijelili stručnu komunikacijsku podršku Centru za nestalu i zlostavljanu djecu za projekt ‘Klik vrijedan sigurnosti’. Na stručnoj konferenciji predstavljena je javna kampanja ‘Klik vrijedan sigurnosti’ te istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Psihološkog centra TESA i Centra za pružanje usluga u zajednici Savjetovalište Luka Ritz.

Ako trebate pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta ili savjet kako se zaštiti na internetu, ne znate što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem, nazovite Centar za sigurniji internet na besplatan i anoniman telefonski broj za djecu i roditelje: 0800 606 606.

Komentiraj