Miranda Cikotic/PIXSELL

CMS UPOZORAVA: Hrvatska ne smije Turskoj izručiti njemačkog Kurda Catulaya

Centar za mirovne studije (CMS) upozorio je u srijedu da Hrvatska ne smije Turskoj izručiti njemačkog državljanina kurdskog podrijetla Murata Catulaya uhićenog na temelju međunarodne tjeralice dok je s obitelji ljetovao u Hrvatskoj.

Catulay se već tjedan dana nalazi u ekstradicijskom pritvoru splitskog zatvora, a ovih bi dana, kako se doznaje, njegovu obranu trebao preuzeti novi odvjetnik po službenoj dužnosti.

CMS upozorava da Hrvatska ne smije odstupiti od zaštite temeljnih ljudskih prava i izručenjem ugroziti život osobe koja je u Njemačkoj ostvarila zaštitu radi političkog progona.

“Recentna događanja u Turskoj, gdje turske vlasti uhićuju na tisuće političkih neistomišljenika i žele uvesti smrtnu kaznu, kao i turska derogacija obveza Europske konvencije o ljudskim pravima, navodi na zaključak kako postupak koji bi optuženi imao u Turskoj, ukoliko bi bio izručen, ne bi bio pravičan.

Europa je konvencijom usvojila određene civilizacijske standarde kojima se propisuje zabrana mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kazne te svaki sudac koji odlučuje u ovom slučaju mora dati odgovor bi li došlo do takvih postupaka u slučaju izručenja uhićenog Turskoj.

Izručenje bi u ovom slučaju bilo protivno i pravnom principu zabrane vraćanja, koje je prepoznato i zajamčeno brojnim međunarodnim dokumentima, a koji osobu štiti od vraćanja u zemlju gdje bi njen život bio ugrožen”, ističe CMS.

Podsjećaju i da je Catulay postao državljanin Njemačke nakon što je prije 15 godina dobio azil zbog političkog progona i mučenja u Turskoj.

CMS stoga poziva hrvatske institucije na oprez i da, osim ispitivanja formalno-pravnih uvjeta za izručenje, nužno ispitaju i materijalno-pravne pretpostavke u skladu sa svojom ulogom u pravnom sustavu “jer ovo ne bi bio prvi slučaj iskorištavanja međunarodne tjeralice Interpola za nastavak političkih progona”.

Komentiraj