Claudia Cardinale slavi 83. rođendan, još ju nazivaju boginjom i ‘najsretnijim izumom Italije nakon špageta’

Talijanska filmska glumica Claudia Cardinale rođena je 15. travnja 1938. godine u Tunisu. Njeni roditelji Talijani su došli u tu francusku koloniju zbog posla.

Sa samo 17 godina pobijedila je na natjecanju za miss, zahvaljujući bujnoj ljepoti tijela, tamnim i blještavim očima i eksplozivnoj seksualnosti. Pobjeda joj je donijela nagradni put u Italiju koji ju je ubrzo doveo do prvog filmskog ugovora. Bila je jedna od najljepših žena koje su se pojavile na filmskim ekranima ikada, sjajna zvijezda ’60-ih i ’70-ih, koja je očarala svojom ljepotom i Hollywood i Italiju.

Ugledni Independent proglasio je Cardinale za broj 1. na listi najvećih talijanskih kulturnih fenomena: “Neki bi rekli Loren, neki Lollobrigida ili Bellucci, ali od svih talijanskih boginja ekrana gospođa Cardinale je najupečatljivija: Jednako zanosna kada je razbarušena, ili uredno očešljana, igrajući sisatu seljanku, ili dugonogu artistkinju na trapezu; ona je blistala, namrštena ili vragolasta uvijek je izgledala neobjašnjivo živahno i pjenušavo. Ako mene pitate,  rekao je David Niven, Claudia Cardinale je, nakon špageta, najsretniji izum Italije.”

Časopis Life je objavio da “Cardinale privlači mješavinom stamene jednostavnosti i sjajne senzualnosti i da potiče ljude širom svijeta da je zamišljaju kao uzbudljivu ljubavnicu i ženu.” Kao jedna od najljepših svjetskih ljepotica, pojavila se na više od 900 naslovnih stranica u više od 25 zemalja. Iako je bila jedan od najvećih seks-simbola, nikada se nije slikala gola. Možda je najefektniji opis talijanske glumice dao poznati kinematograf Conrad L. Hall – nazvao ju je “Savršeni komad prirode”.

Komentiraj