Članovi Vijeća sigurnosti imat će radni ručak s Trumpom u Washingtonu

EPA/JUSTIN LANE

Članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda otputovat će u Washington da se sastanu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom početkom sljedećeg tjedna, što je drugi takav sastanak u devet mjeseci, rečeno je u petak iz američke misije u Ujedinjenim narodima.

Američka veleposlanica Nikki Haley organizirala je put za predstavnike 15 zemalja članica Vijeća, koji će imati radni ručak s Trumpom u ponedjeljak, dodano je.

Očekuje se da će teme sastanka biti Sjeverna Koreja i Sirija, ali i proračun UN-a i svjetske mirovne operacije.

Trumpov prijedlog o američkom doprinosu  proračunu UN-a uključuje znatne rezove u mirovnim operacijama. Neke misije već su okončane ili smanjene na zahtjev SAD-a.

Tijekom posjeta Washingtonu, Haley također planira pokazati kolegama projektile i opremu izrađenu u Iranu kao dokaz o navodnom kršenju rezolucija Vijeća sigurnosti.

Ona je nedavno pokazala taj dokaz u Washingtonu, optužujući Iran da krši rezolucije UN-a i tako što naoružava pobunjenike Hutije u Jemenu.

Vijeće sigurnosti ima pet stalnih članica – SAD, Francusku, Veliku Britaniju, Rusiju i Kunu – i deset nestalnih članica.

 

Komentiraj