Članovi Stožera cijepili se pred kamerama: Bez popuštanja mjera, ‘smrt korisnice Doma u Čakovcu nema veze s cijepljenjem’

Nacionalni stožer Civilne zaštite u 11 sati održao je konferenciju za medije.

Uoči početka konferencije stiglo je priopćenje Stožera u kojem se navodi: ‘U posljednja 24 sata zabilježen je 1071 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5908. Među njima je 2390 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata. Preminule su 53 osobe.’

Tijek konferencije:

“U posljednja 24 sata zabilježen je 1071 novi slučaj zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5908. Među njima je 2390 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata. Preminule su 53 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 214390 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4179 preminulo, ukupno su se oporavile 204 303 osobe od toga 1009 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 17 448 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 041 678 osoba, od toga 6 602 u posljednja 24 sata”, naveli su iz Nacionalnog stožera u priopćenju.

Zamjenica ministra zdravstva Beroša, primarijus Janković Katalinić ponovila je podatke iz priopćenja Stožera o broju novooboljelih, testiranih i preminulih.

Od 53 preminule osobe, kazala je, tri osobe imale su po jedan komorbiditet. Uglavnom se radilo o kardiovaskularnim i neurološkim poremećajima. “Imamo jednu mladu osobu, osoba od 36 godina, koja je imala astmu i pretilost”, rekla je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je o situaciji. “Prošli tjedan smo imali pad od 48 posto, a ovaj tjedan imam 16 posto. Srednja incidencija je 417,5 što je značajno manje nego prethodnih tjedana. U nekim županijama imamo relativno visoke, recimo Međimurska, a negdje niske poput Dubrovačke gdje je incidencija 160. U tjedna dana imamo 23 posto pozitivnih od testiranih, od nas su lošiji Slovenija, Bugarska, Litva, Poljska… Cijepili smo 13798 osoba, to je podatak do sinoć u 19, od toga civili u SMŽ 443. Ukupno je u Sisku procijepljeno 1040 osoba”, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je preminula korisnica Doma u Čakovcu, koja je dan prije smrti cijepljena. “Imala je 83 godine, bila je u domu u Čakovcu. 27. 12 je cijepljenja, sljedeći dan je preminula pod slikom kardijalnog zatajenja. Dobili smo nalaz obdukcije”, rekao je.

Dodao je da je nakon cijepljenja bila urednog stanja. “Sljedećeg dana je isto ujturo sve bilo oko, oko 17 sati je došlo do pogoršanja stanja, pozvana je Hitna, međutim ona je sat kasnije umrla. Uzet je bris na covid koji je negativan, a obdukcija kaže da je bolesnica preminula od zatajenja srca, uzrokovano teškim promjenama srčanih žila. Bolovala je do astme, imala je poremećaje gutanja, imala je sondu”, objasnio je.

Poručio je da njena smrt nema veze s cijepljenjem. “Događaj će biti prijavljen HALMED-u, ali povjerenstvo je utvrdilo da smrt nema veze s cijepljenjem”, zaključio je.

Na novinarsko pitanje, Beroš je pojasnio da su tu sumnju, sukladno zakonu, morali prijaviti HALMED-u.

Razmišlja li se o popuštanju, postrožavanju mjera? “U ovom trenutku naše brojke jesu nešto bolje. Međutim, analizirajući našu situaciju i šire u Europi, vidimo naznake nečega što se već ponegdje naziva i trećim valom epidemije. Mnoge zemlje ulaze u novi lockdown, mi ćemo pažljivo pratiti sve trendove kako bi izbjegli sličan razvoj u Hrvatskoj. Nekoliko elemenata koje ozbiljno uzimmo u obzir, to su iksustva u Europi s nekim popuštanjima u posljednje vrijeme, tu je i pojava novog soja korone, koji se otkriva u sve većem broju članica, i nije isključeno da će prije ili kasnije biti otkriven u Hrvatskoj. Također, moramo paziti na efekte potresa, Božića i Nove godine. U tom kontekstu još nismo donijeli odluke, ali promišljanja o nekom popuštanju još nema.”, kazao je Božinović.

Istraživanje oko novog soja koronavirusa u Hrvatskoj? “Zasad nismo našli povezane mutacije, jedan dio uzoraka se još testira. To je rad više timova, analize su sveobuhvatne, ne bismo htjeli izlijetati s poluinformacijama, čim dobijemo sve potrebne informacije izaći ćemo s tim u javnost”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić.

Mogu li lokalni stožeri sami predloziti popuštanje mjera? “Ja sam razgovarao s Kozlevcem, nije opcija da nam predlože popuštanje mjera. Ja bih kazao iz svih onih razloga koje sam već iznio, pogotovo kad govorimo o najnovijim tragičnim dogaađjima u SMŽ i povećanoom kretanju ljudi. Što se tiče propusnica, mi smo iz poznatih okolnosti vezanih za potres tu odluku ukinuli, ne postoji zabrana napuštanja županija u ovom trenutku, kad sm oje donosili uionako sm orekli da je ta odluka vremenski ograničena”, odgovorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Krunoslav Capak je kazao da, koliko je njemu poznato, dosad je prijavljeno šest slučejave nuspojava od cjepiva. Nuspojave su uglavnom, pojasnio je, bol na mjestu uboda. “To se događa 70 do 80 posto slučajeva. Za većinu drugih nemamo dojava. Bile su te alergijske reakcije blage i to je bilo to”, kazao je.

Kada možemo očekivati da krene druga faza cijepljenja za starije od 65 i kronične? “Oxfordsko cjepivo za područje EU bit će odobreno krajem siječnja.. Druga faza će početi, mi smo očekivali da ćemo dobiti nešto više cjepiva od Moderne, ali vjerojatno ćemo u drugoj poloici početi cijepljenje druge skupine prioriteta.”, dodao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će se cijepiti za tri mjeseca. “Bio sam u nedoumici što i sam napraviti, i nakon konzultacija sa strukom, apsolutno podržavam cijepljenje, cijepit ću se kada moj stečeni prirodni imunitet padne. Tražiti dodatnu zaštitu kad nema dovoljno cijepljenja, ne smatram etički. U ovom trenutku sigurno bih nekom to cjepivo oduzeo. Nisam jedini koji je prebolio bolest, imamo ih 214 tisuća. Svi mi koji smo tri do 6 mjeseci od bolesti se u ovom trenutku ne bi trebali cijepiti, nego kad njihov stečeni imunitet se degradira”, rekao je Beroš.

Članovi Stožera, svi osim Beroša, potom su se cijepili protiv koronavirusa pred kamerama.

Komentiraj