Članice Saveza Alpe-Jadran šalju više od 1,5 milijuna kuna žrtvama razornog potresa

Na području Sisačko-moslavačke županije na kojemu je proglašena prirodna katastrofa nakon razornog potresa stiže direktna novčana pomoć od članica Saveza Alpe-Jadran koja se sastoji od ukupno 13 zemalja članica.

Savezom trenutno predsjeda župan Varaždinske županije Radimir Čačić, čija je županija Sisačko-moslavačkoj županiji donirala 250 tisuća kuna.

“Ovim izrazom solidarnosti članice Saveza Alpe-Jadran ponovo su pokazale svrhu postojanja ove organizacije, a to je tijekom više od 40 godina prvenstveno razvoj dobrosusjedskih odnosa i poticanje suradnje među građanima. Ta suradnja podrazumijeva brzu reakciju i pružanje konkretne pomoći u teškim situacijama, kao što je bila ova prirodna katastrofa. Solidarnost, prijateljstvo i osjećaj pripadnosti zajedničkoj kulturi i srednjoeuropskom prostoru upravo u ovakvim trenucima dolaze najviše do izražaja. U ime Saveza želim zahvaliti svim članicama, njihovim građanima i operativnim snagama na pruženoj pomoći u bilo kojem obliku” naglašava župan Čačić.

Osim Varaždinske županije, pomoć su slale i Primorsko-goranska županija s 400 tisuća kuna, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka po 200 tisuća kuna, a Istarska i međimurska županija pomoć su poslale u vidu novčanih i materijalnih donacija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Hrvatske članice su na raspolaganju stavile i interventne sustave operativnih snaga (vatrogasce, hitnu pomoć, službe za zaštitu i spašavanje) te koordiniraju i prihvat humanitarne pomoći i potrebne opreme.

Austrijske članice Saveza – Koruška, Gradišće i Štajerska namijenile su svaka po 20 tisuća eura za pomoć stradalima u razornom potresu. Pomoć od ukupno 60 tisuća eura (450 tisuća kuna) rezultat je zajedničke inicijative zemaljskog poglavara Koruške Petera Kaisera i njegovih kolega, Hansa Petera Doskozila iz Gradišća te Hermanna Schützenhöfera iz Štajerske, prenosi austrijski Kronen Zeitung.

“Kao susjedi i prijatelji želimo pružiti direktnu i brzu pomoć ljudima pogođenim ovim katastrofalnim potresom. Savez je osnovan upravo s ciljem pružanja direktne potpore projektima i inicijativama stanovnicama naših regija, a upravo ovom donacijom to i činimo”, Izjavio je Kaiser.

Savez Alpe-Jadran više od četiri desetljeća svojevrsni je zaštitni znak za suradnju i razmjenu ideja i pozitivnih iskustava u alpsko-jadranskom području. Aktivna je u uključivanju u procese europske suradnje i europskih integracija te stvaranju i očuvanju srednjoeuropskog identiteta.

Komentiraj