Cjepivo protiv korone stiglo u Hrvatsku, u nedjelju počinje cijepljenje građana

Nakon što je danas u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stiglo prvih 9.750 doza cjepiva protiv Covida-19, tvrtke Pfizer-BioNTech, 27., 28. i 29. prosinca počinje distribucija prvih doza cjepiva i cijepljenje građana u svim županijama, priopćeno je u subotu navečer iz Vlade.

U tim će se danima u svim državama članicama Europske unije odvijati “Europski dani cijepljenja”, kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti cjepiva kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija koronavirusa.

Cjepivo će biti besplatno za sve, a građani će se moći cijepiti na dobrovoljnoj osnovi, ističu iz Vlade RH.

U nedjelju, ponedjeljak i utorak, 27., 28. i 29. prosinca, prva cijepljenja organizirat će se u domovima za starije i nemoćne osobe te u zdravstvenim ustanovama. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih – starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Prva osoba koja će se u Hrvatskoj cijepiti protiv bolesti COVID-19 bit će štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu, u nedjelju u 10 sati. Cijepljenju će nazočiti predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji će dati izjave za medije, naveli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Potom će premijer Plenković, zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i dr. Alemkom Markotić, u 11 sati posjetiti zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici.

Ministar zdravstva Vili Beroš, zajedno s dr. Ivicom Lukšićem, u 13 sati posjetit će KB Dubravu, gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici. Predviđene su i izjave za medije ministra Beroša.

Cijepljenje će se u nedjelju također provesti i po pojedinim ustanovama diljem Hrvatske.

Kako su naveli iz Vladine Službe za odnose s javnošću, cijepljenje će se sutra provesti u Domu za starije i nemoćne osobe Juro Barišić, Jakovlje, u Zagrebačkoj županiji; u Općoj bolnici Zabok (Krapinsko-zagorska županija); Domu za starije i nemoćne osobe Sisak (Sisačko-moslavačka županija); Obiteljskom Domu za starije i nemoćne Zlatna Jesen, Karlovac (Karlovačka županija); Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin i Općoj bolnici Varaždin (Varaždinska županija).

U Koprivnici će to biti u Domu za starije i nemoćne osobe (Koprivničko-križevačka županija); zatim u Domu umirovljenika Vita Nova Bjelovar i bjelovarskoj Općoj bolnici (Bjelovarsko-bilogorska županija); Domu za starije osobe Kantrida, Rijeka (Primorsko-goranska županija); Domu za starije i nemoćne osobe u Otočcu (Ličko-senjska županija); virovitičkoj Općoj bolnici (Virovitičko-podravska županija).

Cijepljenje će se u nedjelju također provesti u Općoj bolnici Požega i požeškom Domu za starije i nemoćne osobe (Požeško-slavonska županija); Domu za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod (Brodsko-posavska županija); Domu za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi (Zadarska županija).

U Osijeku će to biti u Domu za starije i nemoćne osobe i KBC-u Osijek (Osječko-baranjska županija); u Općoj bolnici Šibenik (Šibensko-kninska županija); Zavodu za hitnu medicinu, Vinkovci (Vukovarsko-srijemska županija); Domu za starije i nemoćne osobe Split – Zenta i KBC Split (Splitsko-dalmatinska županija); Općoj bolnici Pula (Istarska županija); Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu (Međimurska županija).

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Općoj bolnici Dubrovnik te u Domu za starije i nemoćne osobe Dubrovnik prva cijepljenja obavit će se u ponedjeljak.

Pored ovih lokacija, cijepljenje će se u iduća tri dana odvijati i u drugim domovima za starije i nemoćne osobe te zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, najavljeno je u priopćenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

Komentiraj