FaH/ Damir SENČAR/

Cjelonoćna saborska rasprava, prvi put u 20-ak godina

Cjelonoćnu saborsku raspravu o izmjenama saborskog Poslovnika, kakva se ne pamti u zadnjih 20-ak godina parlamentranog rada, uz 15-ak zastupnika ‘pratili’ su i drugi.

Prema dostupnim podacima, cijelu noć angažirane su bile i saborske službe, među njima Služba za medije, djelatnici Straže i saborskog kafića.

Javnost je o tome sustavno izvještvala Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina), odnosno jedna od njezinih saborskih izvjestiteljica iz unutarnjo-političke redakcije. Hina je jedini medij koji saborske sjednice prati od početka do kraja, i ostaje u Saboru i kad druge redakcije odu.

Unatrag 20 godina, Sabor je često puta znao raditi do kasno, nikada cijelu noć do jutra. Znalo se to dogoditi, primjerice, kod rasprava o državnom proračunu, no one bi se u neko doba noći prekinule, pa nastavile idući dan.

I jedna od najdramatičnijih saborskih sjednica, ona iz ljeta 2001. godine, održana nakon što se saznalo za haške optužnice protiv generala Ante Gotovine i Rahima Ademija, nije trajala cijelu noć. Da je to bila posebna sjednica, govori podatak da je počela u nedjelju i ‘protegnula’ se na idućih nekoliko dana, raspravljalo se maratonski, no ne i cijelu noć.

Oporba je u noći sa četvrtka na petak ustrajala na raspravi, nakon što vladajući nisu prihvatili njihov prijedlog da se s raspravom o Poslovniku, umjesto usred noći krene ujutro.

Komentiraj