Čivljak: “Najčešći razlog za hospitalizaciju s koronavirusom je upala pluća jer izaziva zatajenje disanja”

S obzirom na porast broja zaraženih u toj klinici popunjena sva stacionarna mjesta te da još mjesta ima tek na odjelu na kojemu se provodi opservacija za one za koje se još ne zna jesu li zaraženi, upozorio je zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Rok Čivljak u Dnevniku HRT-a.

“Bolesnike koji zahtijevaju bolničko liječenje nakon popunjavanja svih stacionarnih mjesta u našoj klinici upućujemo dalje u Kliničku bolnicu Dubrava”, rekao je Čivljak.

“Najčešći razlog za hospitalizaciju bolesnika s covidom-19 je upala pluća jer ona izaziva zatajenje disanja”

Govoreći o kliničkoj slici rekao je da se ona nije promijenila. Svi pacijenti koji se hospitaliziraju su ondje zbog težine kliničke slike, odnosno komplikacija.

“Najčešći razlog za hospitalizaciju bolesnika s covidom-19 je upala pluća jer ona izaziva zatajenje disanja. U slučaju zatajenja disanja i potrebe za kisikom ili invazivnim metodama liječenja takve bolesnike treba hospitalizirati kako bi im se pomoglo i spasilo život”, dodao je.

Istaknuo je da je u zimskim mjesecima veći broj respiratornih infekcija koje zajedno izazivaju veći broj oboljelih. Dodaje da će kako bude rastao broj oboljelih rasti apsolutni broj bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje.

“Neće se klinička slika promijeniti u pojedinca, ali ćemo u ukupnoj populaciji imati veći broj onih koji zahtijevaju bolničko liječenje, pa tako i liječenje u jedinicama intenzivne medicine”, kazao je.

“Smrtnost kod hospitaliziranih je 10 posto, to nije malo”

Kazao je i da ljudi ponekad misle da je covid-19 benigna bolest upravo zbog onih prvih pretpostavki da je to smrtonosnija bolest nego što smo mislili te da 1% smrtnosti u općoj populaciji ne znači ništa posebno.

“No iako je smrtnost u općoj populaciji 1%, ovisno od države do države, smrtnost 10% bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje nije mala. Zato treba upozoriti pučanstvo da se ipak radi o ozbiljnoj i smrtonosnoj bolesti te da je potrebno učiniti sve na njezinoj prevenciji”, rekao je.

“Gripa može pogoršati kliničku sliku zaraženih koronom”

Govoreći o mogućnosti sudara virusa gripe i covida-19 Čivljak je kazao da postoje skromna iskustva iz zone na južnoj hemisferi, iz Kine i nekih azijskih država, u kojima se pokazalo da virus gripe ipak može pridonijeti težini kliničke slike covida-19 jer kod bolesnika koji su hospitalizirani zbog covida i kod onih koji su od njega umrli bio je veći udio onih koji su imali koinfekciju s nekim drugim respiratornim virusom, a najčešće se radilo o virusu gripe.

“U predstojećoj sezoni gripe možemo očekivati, iako nema naznaka da bi ona mogla biti teža od prethodne sezone, da kod bolesnika kod kojih se dogodi koinfekcija s ova dva virusa možemo imati više komplikacija, težu kliničku sliku, a posljedično i veću smrtnost”, rekao je zamjenik ravnateljice Klinike Dr. Fran Mihaljević.

Rekao je da se zdravstveni djelatnici od početka epidemije covida-19 boje da se među njihovim redovima ne proširi epidemija.

Cjepiva za koronu

Odgovarajući na pitanja o cjepivima rekao je da postoji desetak cjepiva koja su u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, a to znači da su ona najbliža tome da dobiju licencu i da im bude odobrena primjena.

“Neka se cjepiva primjenjuju u Kini i Rusiji, ali u ograničenim uvjetima. Za sada u Europskoj uniji i Sjevernoj Americi nijedno cjepivo nije dobilo odobrenje za kliničku primjenu. No nekoliko cjepiva koja su pri kraju kliničkih ispitivanja su izdvojena da bi se mogla naći i na hrvatskom tržištu”, dodaje. Pojašnjava  da Hrvatska spada među države Europske unije za koje je prije mjesec dana potpisan ugovor i prednarudžba za 300 milijuna doza cjepiva, za cijelu Uniju. Riječ je o tzv. oksfordskom cjepivu. Čivljak dodaje kako se očekuje da će, ako završi treća faza kliničkog ispitivanja i kada se ono pojavi na tržištu, biti dostupno i hrvatskim građanima.

Čestitao je Istri kao regiji koja je zadržala nisku stopu zaraze te se nada da to nije odraz manje stope testiranja.

“Treba slijediti taj svijetli primjer, da ako se propisane mjere striktno pridržavaju, onda se može među građanima zadržati niska stopa zaraženih koronavirusom”, izjavio je Čivljak.

Komentiraj