Čivljak: “Nadamo se da ćemo uspjeti stabilizirati situaciju do Božića”

Pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Rok Čivljak, rekao je kako ka brine podatak od 40 posto zaraženih, ali naglašava da očekuje smirivanje situacije do Božića.

Učinak uvedenih mjera trebao bi se vidjeti tek nakon tri do četiri tjedna. Nadam se da ćemo epidemiološku situaciju uspjeti stabilizirati do Božića i smanjiti broj novooboljelih, kazao je Čivljak u Dnevniku HTV-a.

Kazao je kako su liječnici u prvim mjesecima epidemije, dok se nije puno znalo o virusu –  strahovali hoće li oboljelima moći pružiti najbolju skrb. Dodao je kako je medicinskom osoblju treba pomoći da prebrode različite krize, da se osnaže kako bi izdržali sve napore. Čekaju nas, možda – još teža vremena, upozorio je.

Zabrinjava podatak o 40 posto pozitivnih

Komentirajući podatak da je 40 posto testiranih pozitivno na koronavirus Čivljak je kazao kako se to viđa u epidemijama. Rast i pad tog postotka viđa se i u drugim zemljama, a isto se događa i kod epidemije gripe. Ipak, dodao je – ovaj postotak zabrinjava.

Fran Mihaljević na maksimumu već tjednima

“U Klinici “Fran Mihaljević” tjednima smo maksimalno popunjeni, u prvom redu na odjelima za odrasle osobe. Puno je manje oboljele djece, pa pritisak na te odjele je nešto manji. Svaki dan primimo novih bolesnika, onoliko koliko ih i otpustimo. U zadnja 24 sata bilo ih je 14. Svi su uglavnom sa srednje teškim i teškim oblikom bolesti. Na mehaničkoj ventilaciji je 17 pacijenata”, kazao je Čivljak.

Kako je preminula osoba u Areni?

“Teško je predvidjeti smrt kod svakog bolesnika, naročito onih starije životne dobi i osoba koje imaju malignu bolest. U trenutku kad nema potrebe za liječenjem u “akutnoj bolnici” jer se bolesniku tamo ne pruža nikakvo aktivno liječenje, procjena je da se ti bolesnici premještaju u Arenu ili kući”, kazao je Čivljak.

Komentiraj