Civilno društvo zahtijeva da Sabor zabrani ustaško znakovlje

Antifašistička liga i dvadesetak udruga civilnog društva zatražili su danas, u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta, da Sabor “što prije započne proceduru donošenja Zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločinaca”.

Na skupu održanom na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, zahtjeve civilnih udruga pročitao je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić. Skup je održan nekoliko dana nakon što je Židovska općina Zagreb organizirala sastanak dijela parlamentarnih stranaka, inicirajući početak rasprave o prijedlogu zakona o zabrani ustaških obilježja. Već je taj sastanak pokazao koliko će biti teško vladajući HDZ privoljeti da u Saboru glasa za zabranu.

Bačić (HDZ) o sastanku u ŽOZ-u: “Predstavnik HDZ-a nije se složio sa zabranom ustaškog znakovlja”

Osim saborske procedure donošenja zakona o zabrani ustaškog znakovlja, udruge zahtijevaju i da Ministarstvo branitelja prestane financirati negacionističko Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, te da se na spomeniku žrtvama holokausta, koji se upravo gradi u središtu Zagreba, istakne natpis: „Žrtvama nacističkog i ustaškog režima. 1941. – 1945.“, na latinici, ćirilici, te na romskom i hebrejskom.

Zahtijeva se poboljšanje nastave o holokaustu u školama, a od Vlade financiranje organiziranih školskih posjeta Spomen području Jasenovac. Od Hrvatske televizije, pak, udruge zahtijevaju da što prije prikaže seriju „Nezavisna država Hrvatska“ scenarista Hrvoja Klasića i redatelja Miljenka Bukovčana, koju je HRT producirao, ali ne i prikazao.

Od Državnog odvjetništva udruge su zatražile “djelotvorno postupanje prema kaznenim prijavama”, kakva je ona Antifašističke lige iz 2016. protiv Jakova Sedlara, redatelja dokumentarnog filma „Jasenovac-istina“, zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Zahtjeve je potpisalo dvadesetak udruga civilnog društva iz cijele Hrvatske.

“Već godinama obilježavamo Dan sjećanja na žrtve holokausta, a od Vlade već trideset godina zahtijevamo da prestane iskazivati sindrom podvojene ličnosti, hvaleći se antifašizmom u inozemstvu, a tolerirajući ustaštvo u Hrvatskoj”, podsjetio je Zoran Pusić na skupu. “Činimo to ne zato što mislimo da bi se takve strahote mogle ponoviti u današnjici, nego zato što želimo podsjetiti da se ni holokaust nije dogodio sam od sebe: prethodili su mnogi zloslutni znakovi i alarmantna upozorenja. Želimo da se takvi znakovi prepoznaju i danas, jer ih je mnogo, ne samo u Hrvatskoj, nego i u najrazavijenijim demokracijama svijeta”, kazao je Zoran Pusić na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Komentiraj