Civilno društvo traži “da vlada postane djelotvornija”

Tridesetak organizacija civilnog društva upozorilo je u utorak kako tjedan dana nakon velikog potresa, uz mnoge hvalevrijedne napore da se pomogne, “postaju jasno vidljivi i ozbiljni problemi, kako u reakcijama i organizaciji službenih tijela i institucija, tako i u nasljeđu lošeg upravljanja koje slabi mogućnost nošenja s katastrofom poput ove”.

Spašavanje života, raspodjela humanitarne pomoći i osiguranje smještaja u kolektivnim centrima rješava se efikasno, ocijenile su organizacije, dodajući kako “najveći izazov ostaje zbrinjavanje stradalih u potresu koji nisu željeli ni mogli u privremeni smještaj na lokacijama udaljenim od njihovih domova”. Ti ljudi “”već danima noće u automobilima ili šatorima i hitno trebaju kućice ili kontejnere”.

“Najtoplije pozdravljamo inicijativu građana koji su pribavili više od stotinu kućica i tražimo da vlada postane djelotvornija. Tražimo i da objavi kriterije za dodjelu stambenih kontejnera jer smatramo da bi prednost pri dodjeli trebale imati obitelji s malom djecom i starije osobe. Mada je razumljivo da poslije razornog potresa pomoć sporo pristiže do udaljenih i prometno odsječenih mjesta, upozoravamo na primjere marginaliziranja Roma s malom djecom. Više romskih obitelji s malom djecom iz sela Maja još uvijek je bez smještaja i na kiši”, tvrde aktivisti civilnog društva.

“Tražimo ravnopravan tretman u pružanju pomoći svim stradalima, uz posebnu brigu za djecu, stare i nemoćne i osobe s invaliditetom. Stradanje nije samo posljedica elementarne katastrofe, već je loša kvaliteta zgrada dijelom vezana i uz zanemarivanje Banije i Korduna tijekom više desetljeća, te je posljedica nedopustivih propusta pri poslijeratnoj obnovi. Zato tražimo pripremu kako šire strategije, tako i konkretnog plana razvoja, koji će ne samo obnoviti nego i unaprijediti životne prilike na potresom pogođenim područjima”, kažu u priopćenju.

“Zbog svega navedenoga, reorganizacija kriznog stožera je nužna, i sa sobom mora nositi kvalitetnije i ravnomjernije pokrivanje potreba i otvaranje komunikacijskog kanala sa svima uključenima u procese saniranja šteta od potresa – kako oštećenima, tako i privatnim pojedincima, organizacijama, te javnim institucijama koji mogu i trebaju imati udjela u obnovi i oporavku pogođenih područja”, tvrde organizacije.

Priopćenje je potpisalo tridesetak organizacija civilnog društva, među kojima su i one iz Siska i Petrinje.

Komentiraj