FaH

CIVILNE ŽRTVE: Turska će istražiti pogibiju civila u svojim zračnim napadima na Irak

Turska je objavila u subotu navečer da istražuje pogibiju civila u zračnim napadima koje su njezini borbeni zrakoplovi izveli na položaje kurdskih pobunjenika u Iraku, a na prekid napada Ankaru je pozvao i predsjednik autonomnog iračkog Kurdistana.

Kurdski dužnosnici u Iraku u subotu ujutro izvijestili su da je najmanje šest osoba, među kojima dvije žene, ubijeno u zračnim napadima nekoliko sati prije.

Proukurdski mediji u Turskoj taj su zračni napad nazvali “pokoljem”, piše agencija AFP.

 

  • Tursko ratno zrakoplovstvo već tjedan dana izvodi napade na položaje gerile u Iraku i prema vladinim izvorima ubijeno je 260 kurdskih boraca.

“Istraga je otvorena o navodima i činjenice će biti potpuno provjerene”, objavilo je u subotu navečer tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Mete napada turske vojske bile su logističke baze Radničke stranke Kurdistana (PKK), navelo je ministarstvo. Dodalo je da su odabrani ciljevi u područjima za koje su turske obavještajne službe izvijestile da u njima nema civila.

Ranije u subotu predsjednik autonomne regije iračkog Kurdistana zatražio je od boraca PKK-a da se povuku iz nastanjenih područja kako bi izbjegli civilne žrtve.

“Osuđujemo bombardiranje koje je izazvalo žrtve u regiji Kurdistan i pozivamo Tursku neka više ne bombardira civile”, rekao je predsjednik iračkog Kurdistana Masud Barzani, prenosi BBC.

Izjavom je Barzani pozvao tursku vladu i PKK da obnove mirovne pregovore.

Kurdska milicija koja ratuje protiv radikalne islamističke organizacije Islamska država u Siriji optužila je Tursku u subotu da ih je napala najmanje četiri put prošli tjedan i te je napade nazvala “povokativnima” i “neprijateljskima”, piše Reuters.

Tursko ratno zrakoplovstvo već tjedan dana izvodi napade na položaje gerile u Iraku i prema vladinim izvorima ubijeno je 260 kurdskih boraca.

Komentiraj