Civilne udruge pozvale na procesuiranje ratnih zločina u Oluji

Civilne udruge iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) izrazile su u petak suosjećanje sa svim žrtvama vojno-redarstvene operacije Oluja te su zatražile procesuiranje ratnih zločina koji su se dogodili tijekom i nakon te operacije.

Centar za žene žrtve rata – ROSA, Centar za građansku hrabrost, Srpski demokratski forum, Ženska mreža Hrvatske, Žene u crnom iz Beograda te Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva izrazili su u zajedničkoj izjavi u povodu obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja suosjećanje sa svim njenim žrtvama.

“Želimo podsjetiti javnost na ratne zločine počinjene u toj operaciji kao i na državno organizirano poricanje tih zločina”, stoji u njihovoj izjavi.

Udruge navode da još uvijek nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih u Oluji te da za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji. Zatražile su procesuiranje ratnih zločina nastalih za vrijeme Oluje, a koji su počinjeni u ime hrvatskog naroda, posebice stoga što se, kažu, od poricanja i relativizacije ratnih zločina došlo do njihova veličanja.

“Dosadašnja državnička retorika Republike Hrvatske licemjerna je i ne vodi pomirenju, poticanju dijaloga, razumijevanja i empatije za drugu stranu i druge žrtve, kao niti povratku stanovništva u njihove prijeratne domove. Potrebno je razvijanje sustava koji će spriječiti nasilje i mržnju, te poticati povratak stanovništva, jer u silnoj brizi za demografiju političke elite u Republici Hrvatskoj nikada ne spominju povratak, a upravo su ovi dijelovi Hrvatske demografski najopustošeniji”, navode udruge.

Dodaju da nakon proteka 23 godine od ratnih operacija, ratna retorika u Hrvatskoj ne jenjava već se bilježi militarizacija društva i veći utrošak javnih sredstava u vojne svrhe.

Pozivali su Vladu i Sabor Republike Hrvatske na zaustavljanje militarizacije, suočavanje s prošlošću, preuzmanje odgovornosti za ratne zločine tijekom i nakon Oluje kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za počinjene ratne zločine.

Komentiraj