Civilna zaštita: Pokrenuta je službena web stranica Potres info, donosi sve informacije o potresu

Od petka je aktivna web stanica https://potresinfo.gov.hr na kojoj su objedinjene informacije o otklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.

Na stranici su objavljene informacije o organiziranom smještaju i obrasci prijave za privremeni smještaj. Građani mogu doznati kome se mogu obratiti za donaciju hrane, odjeće i drugih potrepština, ali i stočne hrane.

Objavljeni su i kontakti mobilnih timova za psihološku i psihijatrijsku podršku koji za sada djeluju na području gradova Sisak, Petrinja i Glina.  Na stranici su i informacije za sve one fizičke i pravne osobe, koje žele pomoći potresom pogođenim područjima.

Nadalje, poziva se osobe koje su, nakon katastrofalnoga potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije privremeno napustile svoja mjesta prebivališta, da u roku od 15 dana od dana dolaska u mjesto koje je izvan područja pogođenog potresom, prijave boravište u tom mjestu.

Stranica, nadalje, kaže da je za 150 tisuća korisnika, koji su zbog potresa ostali bez električne energije, osigurano napajanje električnom energijom, osim za oko 50 kupaca na području Gline i 50 kupaca na području Petrinje, čiji objekti su prije potresa bili nenastanjeni ili su u ruševnom stanju, te se u njima ne može uspostaviti opskrba.

Navode se i prve preliminarne procjene: kažu da treba oko 150 milijuna kuna kako bi se mreža i elektroenergetski objekti doveli u prvobitno stanje.

Navode da su u tijeku radovi na sanaciji oštećenih elektroenergetskih objekata i mreže. Navode i kontakt broj za hitne intervencije HEP-a: 0800 300 418

Ako građani žele otići u organizirani smještaj, mogu nazvati pozivni centar Hrvatskoga Crvenog križa na 0800 1188, kako bi saznali slobodne kapacitete smještaja ili se javiti na lokaciju na kojoj se nalazi organizirani smještaj.

Obitelji čiji su objekti stradali u potresom pogođenim područjima i nemaju adekvatan smještaj, mogu podnijeti i prijavu za privremeni smještaj u državnoj imovini na Obrazac za prijavu za privremeni smještaj u državnoj imovini

Donose i podatke o stanju robnih zaliha dostavljenih robnih zaliha na teren.

Zbog velike potrebe za psihološkom i psihijatrijskom podrškom na prostorima pogođenim potresom, formirali su se Mobilni timovi za psihološku i psihijatrijsku podršku, koji za sada djeluju na području gradova Sisak, Petrinja i Glina. S obzirom na to da je riječ o velikom području koje je potrebno pokriti, Krizni stožer Ministarstva zdravstva organizirao je glavne koordinatore preko koji se pruža stručna pomoć pojedinom području.

Također, poljoprivrednicima su na raspolaganju savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva i HAPIH-a zbog potrebe da se životno ugrožene domaće životinje premjeste u odgovarajući  smještaja, osigura im se hrana, te saniraju  poljoprivredna gospodarstava poljoprivrednicima.

 

Komentiraj